Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Špeciálna trasa ponad diaľnicu pomôže hmyz dostať cez cestu

Aby sa hmyzu lietalo ľahšie

Membrány solárnych panelov by mohli byť nainštalované nad cestou neďaleko vresovísk v Severnom Brabante. Podľa dizajnérov sú však navrhnuté tak, aby bolo možné ich použiť kdekoľvek na svete.

Táto sieť má visieť nad cestou pripevnená k stromom na oboch stranách oceľovými stĺpikmi a poskytovať tak lepší vzduchový priestor pre hmyz, ktorý by cez ňu prechádzal.

„Diaľnica predstavuje obrovskú bariéru pre hmyz, pretože vzdušné víry a prúdy spôsobené dopravou sú pre mnohé druhy smrteľné,“ povedala pre portál Dezeen.com Cécilia Grossová, riaditeľka VenhoevenCS.

Vedeli ste, že? Podľa VenhoevenCS je 85% potravín na svete závislých od opeľovania hmyzom.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa DS landschapsarchitecten (@ds_landschapsarchitecten)

A práve preto vznikla Butterfly Effect, ktorá znižuje rušivé prúdy vzduchu produkované automobilmi a napomáha hmyzu preletieť cez cestu a opeľovať rastliny.

Projekt sa spolieha na najnovšie technológie

Dizajn siete, ktorá je tvorená šesťuholníkovými fotovoltaickými modulmi, je inšpirovaná včelím plástom a tvorí veľkú plochu solárnych panelov, ktoré by navyše mohli premeniť slnečné svetlo na energiu.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa VenhoevenCS (@venhoevencs)

Dizajnéri očakávajú, že technológia pre priesvitné fotovoltaické povrchy bude čoskoro k dispozícii. „Očakávame, že vývoj prinesie budúcu generáciu takýchto povrchov, keďže textilný priemysel už pracuje na vláknach generujúcich energiu,“ dodala Grossová.

Prínosom tohto projektu by bolo aj zníženie znečistenia, pretože dusík a častice uvoľňované dopravou by zostali v lesoch pri ceste a pôsobili by ako hnojivo pre pôdu, ktorá by podporila rast vegetácie, čo by viedlo aj k zníženiu hluku.

Zaujal vás tento unikátny projekt? Sledujte nás aj na sociálnych sieťach, aby vám neunikli žiadne zaujímavosti z oblasti architektúry a dizajnu.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 6x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie