Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

Olympionici budú v Tokiu spať na posteliach z kartónu

Spanie v duchu udržateľnosti 

Poviete si, čo môže byť na posteliach pre športovcov také zaujímavé? Odpoveďou je materiál, z ktorého sú vyrobené. Každá z 18 000 postelí je totižto vyrobená z recyklovaného kartónu. 

Vedeli ste, že? Až 8 000 z nich je určených na použitie pre športovcov na paralympiáde.

Rámy postelí sú vyrobené z recyklovanej lepenky, zatiaľ čo prispôsobiteľné matrace sú vyrobené z polyetylénových vlákien, ktoré je podľa výrobcov možno neobmedzene recyklovať.

Aj spanie športovcov sa tak muselo zosúladiť s plánom udržateľnosti olympijských hier v Tokiu 2020. Cieľom organizátorov je uskutočniť udržateľnejšie podujatie a predstaviť inovatívne koncepty a riešenia. „Koncepciou bolo vyrobiť ľahký a ľahko zostaviteľný matrac a splniť plán udržateľnosti hier,“ uviedla spoločnosť Airweave pre portál dezeen.com.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa art4d (@art4d.magazine)

Postele boli navrhnuté tak, aby boli mimoriadne ľahké a ľahko sa montovali. Vďaka tomu bude zabezpečený ich rýchly a efektívny presun medzi miestami.

Matrac športovcom pomôže vybrať aplikácia 

Kartónové rámy postele budú podporovať verziu modulárneho matraca Airweave, ktorý značka navrhla tak, aby vyhovoval širokej škále typov tela rôznych športovcov. Tento matrac sa skladá z troch samostatných blokov vyrobených z pružných polyetylénových vlákien. Jeden bude slúžiť na podporu hlavy a ramien, jeden na podporu pásu a druhý na podporu nôh. Tieto časti budú navzájom spojené zipsom. 

Moduly je možné objednať v štyroch rôznych úrovniach pevnosti a na každej strane môžu poskytovať inú úroveň pevnosti. To umožňuje športovcom prispôsobiť si matrace zmenou poradia blokov. „Dizajn matraca umožňuje prispôsobenie pevnosti v oblasti ramien, pásov a nôh tak, aby sa dosiahlo správne vyrovnanie chrbtice a držanie tela v spánku, čo umožňuje najvyššiu úroveň personalizácie pre jedinečný typ tela každého športovca,“ tvrdí spoločnosť Airweave.

V olympijskej dedine budú môcť športovci navštíviť špecializované stredisko, v ktorom im pomôžu s jeho nastavením. Značka tiež vyvinula aplikáciu, ktorá pomáha športovcom nájsť najlepší matrac pre svoje telo. Používatelia môžu odoslať fotografie a zadať svoje telesné rozmery do aplikácie, aby získali odporúčanú konfiguráciu matraca.

No a čo ich čaká po tom, ako skončia olympijské i paraolympijské hry? Určite neskončia niekde na skládke. Organizátori ich venujú rôznym národným organizáciám. 

Čo hovoríte na postele pre tých najlepších športovcov z celého sveta? Napíšte nám do komentára. 

Mirka 

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 3x
  • 7x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie