Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Riešenie pre ľudí bez domova: Komplex z lodných kontajnerov

Z bývalého parkoviska bývanie pre ľudí bez domova

Komplex Hilda L Solis Care First Village je pomenovaný po Hilde L Solisovej, ktorá predsedá dozornej rade County County LA. Zariadenie vytvorila spoločnosť NAC Architecture, ktorá má niekoľko pobočiek v USA a kalifornský Bernards, staviteľ a spoločnosť zaoberajúca sa správou stavieb. Firmy spolupracovali s oddelením verejných prác okresu LA County. Na mieste sa v minulosti nachádzalo parkovisko a malo sa z neho stať miesto na prestavbu novej väznice. Všetko sa však zmenilo, keď úradníci začali skúmať možné využitie. Pri analýze však odhalili čísla, ktoré ich presvedčili.

Vedeli ste, že? V oblasti Los Angeles žije takmer 60 000 ľudí bez domova.

“Vzhľadom na to, že populácia ľudí bez domova rastie a je stále viac ohrozená, bola táto potreba okamžitá,” uviedol tím pre portál dezeen.com.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Urbanize LA (@urbanizela)

Komplex plný zaujímavých riešení

Pre nepravidelne tvarované miesto tím vymyslel sériu jednoúrovňových štruktúr a dvojicu viacúrovňových budov. Použité boli tri rôzne modulárne komponenty: repasované prepravné kontajnery, montované jednotky s dreveným rámom a mobilné jednotky.

„Návrh, povolenie a výstavba projektu boli agresívne urýchlené, aby uspokojili zvýšenú potrebu ľudí žijúcich v uliciach Los Angeles uprostred pandémie,“ hovoria zástupcovia NAC Architecture.

Zariadenie s rozlohou 5 946 metrov štvorcových bolo dokončené za šesť mesiacov. Ponúka 232 bytových jednotiek spolu so spoločnou budovou, v ktorej sa nachádza kuchyňa, jedáleň, práčovňa a administratívne priestory.

„Prepravné kontajnery sú naskladané, upevnené na mieste a používajú pripevnenú konštrukciu otvorených chodieb a schodísk, ktoré uľahčujú prístup do každej jednotky,“ vysvetľujú predstavitelia spoločnosti NAC Architecture.

Čo ponúkajú bytové jednotky z kontajnerov?

Budovy sú natreté bielou a jasnými odtieňmi žltej a oranžovej. Aby boli nákladné kontajnery vhodné na bývanie, tím do nich vyrezal veľké okná a úplne izoloval steny a strop. Každý kontajner obsahuje dve obytné jednotky. Apartmány sú vybavené posteľou, mikrovlnnou rúrou, malou chladničkou a vlastnou kúpeľňou. Prepravné kontajnery renovovala kalifornská spoločnosť Crate. Všetky jednotky v komplexe majú aj vlastné vykurovacie a ventilačné systémy.

A koľko celý tento projekt stál? Podľa oficiálnych stránok stál 57 miliónov dolárov.

Čo hovoríte na toto dizajnové a šikovné riešenie pre ľudí bez domova? Vedeli by ste si predstaviť niečo podobné aj na Slovensku? Napíšte nám do komentárov.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 4x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie