Dnes je 23.apríla 2024, meniny má Vojtech

Štúdio jógy navrhnuté s maximálnym rešpektom k prírode

Strom nebol problém, ale riešenie

Dom s rozlohou 350 metrov štvorcových sa nachádza v blízkosti jazera Guaíba v meste Eldorado do Sul, meste v južnom štáte Rio Grande do Sul. Zaujímavý je práve tým, ako si jeho architekti poradili so stromom v blízkosti domu. V podstate nešlo o nič zložité. Stačilo rešpektovať prírodu a dať jej priestor. Strom nechali na pôvodnom mieste a dom prispôsobili tak, aby mohol rásť cez prístrešok.

Vpredu vedie zakrivený chodník pod betónovým prístreškom podopretým šikmými stĺpmi, ktoré majú pripomínať kmene stromov. Eliptický, šesť metrov široký výrez v prístrešku obsahuje strom pau.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Stemmer Rodrigues (@stemmerrodrigues)

Výstižný názov

Názov projektu Anada House pochádza z výrazu, ktorý sa v hinduizme bežne používa na označenie „najvyššej blaženosti“. „Voľba priamo odkazuje na želanie majiteľky premeniť svoj dom na svetlý priestor na bývanie a prijímanie študentov na hodiny jogy a meditácie,“ povedali predstavitelia Stemmer Rodrigues pre portál dezeen.com.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Stemmer Rodrigues (@stemmerrodrigues)

Interiér plný slnka

Na vrchole prístrešku je terasa, ktorá susedí s lamelovou stenou vyrobenou z dreva cumaru. O úroveň vyššie, na streche, je cisterna na zber dažďovej vody. V rámci obydlia je jasné rozlíšenie medzi verejnými a súkromnými priestormi.

Na prízemí sa nachádza štúdio jogy, kuchyňa, jedálenský kút a obývačka. Na hornom poschodí nájdete tri spálne. Interiér ponúka plynulé usporiadanie a povrchovú úpravu, ako je betón a drevené podlahy. V štúdiu jógy svetlo vstupuje cez zakrivenú stenu z matného skla. V zadnej časti prízemia sa presklené dvere otvárajú na mramorovú terasu, kde môže majiteľka domu prijímať priateľov a rodinu.

Čo hovoríte na tento unikátny dom v spojení s prírodou? Napíšte nám do komentára.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 2x
  • 0x
  • 4x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie