Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Aký je komunitný pavilón inšpirovaný broskyňovým stromom?

Roztrúsené komunitné pavilóny

Ateliér založený v Šen-čene pôvodne pristupoval s cieľom navrhnúť umelecké centrum s rozlohou 300 metrov štvorcových v Xiuwu, no rozhodli sa pre rozptýlenie série menších pavilónov. Tie by mali byť prístupnejšie vidieckym komunitám.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa arcspaces (@arcspaces_)

Peach Hut je prvou dokončenou v tejto „miniatúrnej sérii“, ktorá bude pozostávať zo siedmych betónových pavilónov postavených na kontrastných miestach na ploche 630 kilometrov štvorcových. Miestnym komunitám tak poskytujú rôzne zariadenia. „Dlhodobé nevýhody odľahlých vidieckych oblastí zahŕňajú nedostatočné vzdelávacie zdroje, nedostatočný prístup k informáciám a obmedzenú estetickú predstavivosť,“ uvádzajú zástupcovia ateliéru pre portál dezeen.com.

„Cieľom projektu je prostredníctvom týchto minimálnych investícií do architektúry inšpirovať miestnych obyvateľov, pomôcť im užiť si a prehodnotiť kvalitu svojho života a zmierniť izoláciu a chudobu,“ dodávajú.

Unikátne výhľady

Výslednú podobu Peach Hut do veľkej miery inšpirovali naklonené broskyňové stromy v okolitej krajine. Odliata forma pigmentovaného betónu v pavilóne sa preto javí akoby bola prerezaná sériou oblúkov. Tieto oblúky vytvárajú nízky, presklený vchod, ktorý sa kriví nahor a ďalšiu zakrivenú časť, ktorá vyčnieva na západ a končí v okne v plnej výške. To poskytuje neopakovateľný panoramatický výhľad na krajinu. Malé zvislé a kruhové okná sú usporiadané podľa konkrétnych výhľadov na okolitú farmu a neďalekú dedinu.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Gibson & Dehn (@gibsonanddehn)

„Okrúhly okenný rám na južnej strane zachytáva dynamické snímky sadu pod jemnými zmenami denného svetla a zvislé okná v rohoch predlžujú hĺbku ostrosti zo sadu do dediny v diaľke,“ vysvetľujú zástupcovia ateliéru.

Vonkajšia betónová úprava bola odliata do hrubého dreveného debnenia. Vo vnútri bolo použité hladšie debnenie, ktoré lepšie odráža svetlo zo strešného okna v strope. Jedna drevená forma vytvára bar pri vchode, ako aj schodisko a vyvýšenú plošinu v zadnej časti priestoru.

Zaujal vás tento komunitný pavilón? Napíšte nám váš názor do komentára.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 2x
  • 0x
  • 4x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie