Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Z lešenia a sieťoviny vytvorili v LA unikátny verejný priestor

Netradičné materiály 

Z obyčajných vecí dokázali vytvoriť niečo unikátne a jedinečné. Ako sme spomínali, architekti pri tomto projekte pracovali s nezvyčajnými materiálmi. Lešenie a sieťovinu použili na vytvorenie netradičného tienenia dvora v Craft Contemporary v Los Angeles. Dočasná inštalácia s názvom Veil Craft je navrhnutá tak, aby vyzerala rovnako ako mnohé staveniská, ktoré sa nachádzajú na bulvári Wilshire a okolitých uliciach.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Matt Lee Harris (@mattleeharris)

Na rozdiel od stavenísk však táto štruktúra pozýva širokú verejnosť, aby vošla dovnútra a objavila nečakaný park. V tomto priestore si môžu okoloidúci posedieť, porozprávať sa alebo sledovať predstavenia. Stavebné plachty neboli použité náhodou. Priestor chránia pred slnečnými lúčmi a vytvárajú príjemný tieň. Nejde teda o bariéru, ale estetický i funkčný prvok.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Marisela Norte (@mariselanorte)

Búranie hraníc i stereotypov 

Stavebný textil má zvyčajne udržať ľudí mimo staveniska a upozorniť ich, aby naň nevstupovali. „Pokiaľ ide o vytváranie hranice medzi verejnosťou a niečím, čo sa stavia, existuje veľmi vylučujúci alebo exkluzívny typ mentality,“ povedali pre portál dezeen.com James Leng a Jennifer Ly, autori inštalácie.

Ich projekt je ale presným opakom. To dosiahli tým, že ho uzavreli zhora. V spodnej časti je však otvorený. Zelená sieťovina tvorí prázdnu fasádu, ale namiesto toho, aby siahala až k zemi, vytvára baldachýn. Keď však vojdete do dvora, zelená je nahradená bielou. Použitá sieťovina je nariasená, pričom pripomína závoj či divadelnú oponu.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Suzanne Isken (@suzisk)

Okraj priestoru ohraničuje sedenie spolu so strunovými svetlami a črepníkovými rastlinami. Zámerom architektov bolo vytvoriť priestor, ktorý by bol vítaný spôsobom, akým stavenisko nie je. Svojou inštaláciou taktiež spochybňujú, či tento vývoj skutočne prispieva ku kvalite a obývateľnosti oblasti. Dvojica dúfa, že sa priestor stane miestom na rozhovor o budúcnosti mestskej krajiny LA.

Podnet k premýšľaniu 

„Keď idete po akomkoľvek veľkom bulvári v LA, vidíte len tkaninu lešenia v zelenej, oranžovej alebo čiernej farbe,“ povedali. „Je to každodenná estetika mesta, ktoré je vždy vo výstavbe a nikto nad tým v skutočnosti nepremýšľa,“ vysvetľujú James Leng a Jennifer Ly.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Marisela Norte (@mariselanorte)

„Výstavba je zásadnou činnosťou, pretože mesto údajne buduje veľmi potrebné bývanie alebo infraštruktúru. Napriek tomu vidíme nárast vysídľovania a nezamestnanosti. Kladieme si preto otázku, komu bude v konečnom dôsledku prospešná,“ uzatvárajú architekti.

Vedeli by ste si niečo podobné predstaviť aj na Slovensku? Dajte nám vedieť v komentároch pod článkom.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 2x
  • 3x
  • 3x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie