Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

Ako vyzerá novootvorené Munchove múzeum v Osle?

Múzeum predstavuje najväčšiu súčasnú zbierku diel Edvarda Muncha, nórskeho expresionistického maliara presláveného maľbou Výkrik. Jeho ponurú až depresívnu tvorbu ovplyvnilo smutné detstvo spôsobené stratou milovanej matky, duševným ochorením mladšej sestry a prísnou katolíckou výchovou otca, ktorá vo večne chorľavom Edvardovi spustila v dospelosti úzkostné stavy a ťažkú depresiu.

Okrem jednej z dvoch verzií Výkriku nájdeme v múzeu aj krásnu pastelovú verziu kompozície Munchovej prechádzky po fjorde pri západe slnka. V múzeu sa nachádzajú popri rozsiahlych exponátoch venovaných celému Munchovmu dielu aj výstavné miestnosti zamerané na históriu Osla. Majú vyjadrovať vzájomné prepojenie medzi autorom a jeho rodným mestom.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Munch Museum (@munchmuseum)

Unikátna fasáda 

Jednotlivé diela sú rozmiestnené v jedenástich výstavných miestnostiach, ktoré zahrňujú menšie priestory so zarámovanými papierovými skicami a veľké galérie s dielami ako je takmer 12-metrov široká nástenná maľba Alma Mater. Na najvyššom poschodí návštevníci nájdu luxusné reštaurácie a kaviarne s krásnym výhľadom na celé mesto.

Zvláštnosťou budovy je vlnitá fasáda z recyklovaných hliníkových sieťových panelov s rôznou úrovňou priehľadnosti. Okrem fasády sú aj ostatné stavebné materiály vyrobené výlučne z recyklovateľných surovín. Budova je nízkoenergetická a ekologická. Jedným z hlavných cieľov hlavného architekta Juana Herrerosa bolo splniť všetky normy pre stavby šetrné k životnému prostrediu. To sa mu aj úspešne podarilo.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Munch Museum (@munchmuseum)

Munchovo múzeum sa má oficiálne otvoriť pre verejnosť 22. októbra 2021. Podľa svojho španielskeho architekta Herrerosa sa Munchove múzeum stane najdôležitejším referenčným bodom panorámy Osla. Uvidíme, či sa jeho predpoveď naplní.

Vedeli ste, že? okrem Munchovho múzea dostane novú podobu aj ďalšie múzeum v Osle.  Bude to múzeum nórskeho bádateľa Thora Heyerdahla.

Navštívili ste už Oslo? Boli ste v pôvodnom Munchovom múzeu alebo sa chystáte do tohto nového? Napíšte nám do komentárov, čo si myslíte o novej podobe múzea.

Evi

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 4x
  • 0x
  • 3x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie