Dnes je 07.mája 2024, meniny má Monika

Nová tvár Domu Služieb v Dúbravke: Ako bude vyzerať?

Projekt vznikol rámci iniciatívy Živé miesta. Cieľom tejto iniciatívy je vrátiť zašlú slávu budovám a verejným priestorom, ktoré sú roky zanedbávané. Na obnove Domu Služieb sa okrem hlavného mesta spolupodieľali aj Metropolitný inštitút Bratislavy a mestská časť Dúbravka.

Revitalizácia bola potrebná

Aktuálny stav Domu Služieb na ulici M. Schneidera Trnavského nie je vyhovujúci. „Momentálne sú asfaltové povrchy na viacerých miestach poškodené, dažďová voda z  námestia neodteká a šachty sú v rôznych výškových úrovniach, čo komplikuje ľuďom pohyb,“ vysvetľuje Marcel Dzurilla, riaditeľ Sekcie tvorby mestských priestorov z Metropolitného inštitútu Bratislavy na oficiálnom webe mib.sk.  „Prioritou architektonického zadania preto je koncepčné preriešenie povrchov v okolí Domu Služieb. Taktiež by mal vzniknúť bezbariérový prístup, ktorý prepojí existujúce spevnené plochy s priľahlou zeleňou. Pribudne aj technické zázemie pre  trhovníkov,“ dodáva Marcel Dzurilla.

Návrh revitalizácie Domu Služieb v Dúbravke
Zdroj foto: mib.sk

Ako teda vidia architekti novú tvár Domu Služieb v Dúbravke? Existujúci Dom Služieb oslobodili od vizuálneho smogu. Dominantným prvkom je aj vodná plocha, ktorá má, okrem iného, pomôcť zlepšiť klímu okolia v horúcich letných mesiacoch. Podľa návrhov by malo ísť o vyspádovanú plochu z betónu, ktorá umožní prúdenie vody. V jej blízkosti je plánovaný aj trávnik. Ten by mal slúžiť na oddych i športovanie. Po jeho obvode sa budú nachádzať lavičky a osvetlenie.

Miesto pre všetkých

Pri tvorbe návrhov sa riadili predovšetkým vidinou funkčného verejného priestoru pre všetky vekové kategórie. „Pri návrhu verejného priestoru za domom služieb v Dúbravke sme sa snažili porozumieť pôvodným zámerom a fungovaniu daného miesta. Vstupujeme do neho konceptom, ktorý tieto zámery podporí a uchopí vhodným spôsobom. Veľký význam prisudzujeme prázdnej zelenej ploche,“ priblížil za tím architektov Tomáš Boroš.

Návrh revitalizácie Domu Služieb v Dúbravke
Zdroj foto: mib.sk

Novinkou by mal byť aj nový multifunkčný pavilón. Ten nebude mať stálu funkciu, no bude sa prispôsobovať potrebám organizovaných športových i kultúrnych udalostí.

Aby bol celkový dojem s prostredia ešte lepší, plán ráta aj s využitím jednej z fasád okolitých bytoviek pre umeleckú maľbu.

Čo hovoríte na obnovu Domu Služieb v bratislavskej Dúbravke, ktorá by mala začať v druhej polovici roka 2022? Napíšte nám pod článok.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 6x
  • 0x
  • 2x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie