Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

Cestujeme po Slovensku: Aj slovenské mosty majú svoje čaro

Poďme sa teda spolu pozrieť na 5 zaujímavých mostov na Slovensku.

1. Most SNP, Bratislava

Tento most ani netreba predstavovať. Ide asi o najznámejší most v Bratislave cez rieku Dunaj, ktorý spája Staré Mesto a Petržalku. Bol otvorený 26. augusta 1972 a je to jediný most v Bratislave, ktorý nemá pilier v prúde rieky Dunaj. V roku 2001 bol vyhlásený za stavbu storočia na Slovensku v kategórii mostné stavby a 16. mája 2018 sa stal národnou kultúrnou pamiatkou. 

Zvláštnosťou tohto mosta je reštaurácia spojená s vyhliadkovou plošinou v hlavici pylónu vo výške 85 metrov. UFO, ako je táto reštaurácia nazývaná, je obľúbenou turistickou atrakciou, ktorú ročne navštívi až 200 tisíc návštevníkov.

Most SNP, Bratislava
Obrázok od mh-grafik z Pixabay
2. Most Márie Valérie, Štúrovo

Tento fascinujúci železný most ponad rieku Dunaj bol postavený v roku 1895. Spája slovenské Štúrovo s maďarským Ostrihomom. 

V roku 1944 bol most zničený nemeckou armádou. Štúrovo a Ostrihom tak na dlhú dobu zostali bez mostného spojenia. Až po 57 rokoch, v roku 2001, bol otvorený obnovený Most Márie Valérie, ktorý opätovne Štúrovo a Ostrihom prepojil.

Most Márie Valérie, Štúrovo
Obrázok od Walkerssk z Pixabay
3. Drevený most v Kolárove

Krytý drevený most ponad Malý Dunaj je naozajstným unikátom. Je dlhý 86 metrov a je považovaný za jeden z najdlhších riečnych mostov v Európe. 

Na mieste dnešného mosta stál pôvodný most s dĺžkou 60 metrov. Ten bol zničený v dôsledku nepriaznivého počasia. Nový most je vybudovaný ako “kópia” pôvodného mosta, a to na základe spomienok a výpovedí od ľudí, ktorí si pôvodný most pamätali. 

Zaujímavý nie je len samotný most, ale aj jeho okolie. Hneď vedľa mosta sa totiž nachádza plávajúci Vodný mlyn s Múzeom vodného mlynárstva, či Krčma u mlyna.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Jakub Kalmár (@jakubkalmar)

4. Kolonádový most, Piešťany

Kolonádový most v Piešťanoch nad riekou Váh, známy aj ako Sklený most, je národnou kultúrnou pamiatkou. Je najdlhším krytým mostom na Slovensku a ako dielo architekta Emila Belluša predstavuje vrchol funkcionalistickej architektúry Slovenska.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa @akojednesvpiestanoch

5. Lávka cez rieku Dunajec, Červený Kláštor 

Táto lávka spája dva štáty, obec Červený Kláštor na Slovenskej strane a obec Nižné Šromowce na poľskej strane. Na rozdiel od Mosta Márie Valérie, ide len o peší a cyklistický prechod. Autom po tomto moste neprejdete. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Z A M A G U R I E (@zamagurie)

Navštívili ste už niektorí z týchto zaujímavých mostov? Napíšte nám do komentárov. 

Matej

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 5x
  • 0x
  • 3x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie