Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Červený most v uliciach Londýna od Moxon Architects

Odkaz na históriu

Most nazvaný Esperance bol navrhnutý na prechod iba pre chodcov. Rovnako je v súlade s prirodzenou pešou trasou zo staníc King’s Cross a St Pancras smerom na námestie Granary a do oblastí smerom na sever.

Tento unikátny most sa môže pochváliť tvarom, ktorý navrhli Moxon Architects a Arup, ako odkaz na starý železničný most inštalovaný presne na tomto mieste na začiatku 19. storočia.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa King’s Cross N1C (@kingscrossn1c)

Most je jedným z troch prechodov cez rieku, ktoré boli predstavené v pôvodnom pláne nákupného komplexu Coal Drops Yard, ktorý bol otvorený v roku 2018. O tri roky neskôr sa tak stáva posledným z inštalovaného tria. Prvým bol široký cestný most, teraz už aj pre peších, v juhovýchodnom rohu Granary Square. Druhým mostom bol Somers Town Bridge, prechod pre chodcov smerujúci na západ k prírodnej rezervácii Camley Street.

Robert Evans, generálny riaditeľ spoločnosti King’s Cross, označil Esperance Bridge za jeden z posledných dielov skladačky verejnej sféry.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Moxon Architects (@moxonarchitects)

Bol vôbec potrebný?

„O tom, či bude potrebný tretí most, sa viedli dlhé interné diskusie,“ povedal Evans pre portál dezeen.com. „Podľa môjho názoru to bolo vždy tak trochu zbytočné,“ dodal. „Keďže sa oblasti otvárajú na sever a západ od Coal Drops Yard a sťahujú sa do nich noví obyvatelia, existuje skutočne prirodzená túžba zísť dole na námestie Granary a prejsť po novom moste, ktorý vás zavedie dolu k stanici,“ pokračoval generálny riaditeľ Evans. „Chvíľu nám trvalo, kým sme sa k tomu dostali, ale sme skutočne hrdí, že sme to dokázali.“

Vedeli ste, že? Tím Moxon Architects a Arup vyvinuli aj jednoduchý a elegantný dizajn oceľového Somers Town Bridge.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Nick Searl (@nick_searl)

Farbou má vyniknúť

Hladký tvar mostíka je vytvorený skladanými stuhami z uhlíkovej ocele, materiálu, ktorý dodáva konštrukcii potrebnú pevnosť. Most je vyrobený špecializovaným výrobcom oceľových konštrukcií SH Structures a je natretý červenou farbou, aby vo verejnom priestore vynikol. K dispozícii je tiež integrované osvetlenie navrhnuté spoločnosťou Studio 29.

„Most je inšpirovaný priemyselným dedičstvom tejto oblasti,“ povedal Ben Addy, zakladateľ Moxon Architects. „Využívame dokonca existujúce zvyšky základov, úžitkového krížového mosta, ktorý tu bol predtým,“ prezradil Addy.

Chceli by ste sa prejsť po tomto výraznom moste, ktorý pre verejnosť otvorili v júli? Napíšte nám do komentára.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 3x
  • 0x
  • 2x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie