Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Návrhy promenádneho mosta v Bratislave od mladých talentov

Mladé talenty dostali šancu ukázať sa

Pešie alebo promenádne mosty nie sú vo svete architektúry žiadnou novinkou. Ide o verejný priestor, ktorý ponúka množstvo využití. Podobného projektu by sa v budúcnosti mohlo dočkať aj naše hlavné mesto. A práve promenádny most sa stal výzvou pre študentov v rámci súťaže developerskej spoločnosti J&T REAL ESTATE. Mladé talenty zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, dostali možnosť navrhnúť most cez Dunaj, ktorý by spojil časti Eurovea City a Nové Lido. 

O úspechu súťaže hovorí aj fakt, že po jej zverejnení o ňu prejavili záujem aj študenti Technickej univerzity v Košiciach a Českého vysokého učení technického v Prahe. 

„Teší nás záujem budúcich architektov a stavebných inžinierov aj o takýto náročný a komplexný typ projektu a chuť v tímoch riešiť dôležité verejné priestory na dunajskom nábreží. Súťaž ukázala opodstatnenosť vybudovania promenádneho mosta na Dunaji a je dobrým príspevkom do diskusie o jeho možnej polohe a podobe,“ povedal pre jtre.sk Pavel Pelikán, výkonný riaditeľ JTRE.

Súťažilo 18 návrhov 

Celkovo sa do súťaže prihlásilo 57 študentov, ktorí vytvorili 37 tímov. V marci tohto roka všetci absolvovali online workshop. Tento workshop viedol projektový tím nového lida. Do súťaže bolo napokon prihlásených 18 návrhov. 

Pätnásťčlennú porotu tvorili zástupcovia mesta a mestských častí Petržalka, Ružinov či Staré Mesto. Ďalej zástupcovia vyhlasovateľa súťaže a zúčastnených škôl, architektov, urbanistov a odborníkov na dopravné stavby. 

Výsledkom rozhodovania bolo udelenie troch rovnocenných miest, ktoré odrážajú rozmanitý prístup súťažiacich k návrhu. „V súťaži sa objavili dva druhy prístupov: veľmi reálny so zodpovedným statickým riešením a snahou o komplexný architektonicko-inžiniersky návrh a výrazné koncepčné návrhy súvisiace s otázkami, ktoré neboli priamo v zadaní – umiestnenia a typu premostenia ako propeler, neviditeľný most, tunel alebo ostrovy,“ vysvetľuje písomné hodnotenie poroty. 

Návrh č. 7 – Karmen Kovačičová, Martin Ščigulinský, Stavebná fakulta STU

Návrh symetrického visutého mosta oceľovou mostovkou a betónovými pylónmi komunikuje s existujúcou i plánovanou architektúrou na oboch stranách. 

Karmen Kovačičová, Martin Ščigulinský, Stavebná fakulta STU
Zdroj foto: jtre.sk
Karmen Kovačičová, Martin Ščigulinský, Stavebná fakulta STU
Zdroj foto: jtre.sk
Návrh č. 22 – Matouš Pluhař, Ondřej Pecháček, Fakulta architektury, ČVUT Praha

Druhým návrhom je betónová lávka s minimalistickými prvkami, ktorá je riešená ako spojitý štvorkomorový nosník premenlivého prierezu. 

Matouš Pluhař, Ondřej Pecháček, Fakulta architektury, ČVUT Praha
Zdroj foto: jtre.sk
Matouš Pluhař, Ondřej Pecháček, Fakulta architektury, ČVUT Praha
Zdroj foto: jtre.sk
Návrh č. 29 – Michal Križo, Fakulta architektúry a dizajnu STU

Posledný návrh predstavuje priehradová konštrukcia so štyrmi poliami premenlivej výšky, ktoré nad podperami v toku vytvárajú oblúky.

Michal Križo, Fakulta architektúry a dizajnu STU
Zdroj foto: jtre.sk
Michal Križo, Fakulta architektúry a dizajnu STU
Zdroj foto: jtre.sk

Ktorý z návrhov najviac zaujal vás? Podeľte sa o váš názor v komentároch. 

Mirka 

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 9x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie