Dnes je 01.mája 2024, meniny má

Prázdninový dom v bunkri z druhej svetovej vojny

Bunker z roku 1939

Štúdio získalo stavebné povolenie na vytvorenie dvojizbovej rekreačnej nehnuteľnosti na prenájom v bunkri, ktorý bol pôvodne postavený v roku 1939. Ten je dlhodobo opustený a nevyužívaný.

„Berieme bunker z betónu z druhej svetovej vojny bez okien, ktorý je umiestnený v zemi a nebol odkrytý viac ako 70 rokov. Zároveň doň vytvárame niekoľko presklených otvorov, ktoré vyzerajú ako po výbuchu bomby,“ povedal pre portál dezee.com Edward Lipton, spoluzakladateľ Lipton Plant Architects. Pripravujeme priestory na to, aby sme prvýkrát získali výhľady, svetlo, obyvateľov,“ pokračoval Lipton.

Bunker má 76 metrov štvorcových a bol vytvorený ako súčasť systému detekcie radarov Chain Home vybudovaného kráľovským letectvom počas druhej svetovej vojny. Nájsť ho môžete v blízkosti mesta Weymouth na južnom pobreží Veľkej Británie.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Lipton Plant Architects (@liptonplantarchitects)

Nová tvár vojnového bunkra

Interiér bunkra sa zmení na dve spálne, kuchyňu, obývací priestor a kúpeľňu. Keďže bunker nemá žiadne okná, štúdio sa rozhodlo vytvoriť dve okná s nepravidelným tvarom. Ten má evokovať dieru v stene po výbuchu bomby. „Tvar okien hrá dôležitú úlohu v histórii budovy,“ vysvetľuje Edward Lipton. Okná zároveň prepúšťajú svetlo do prázdninového domu. Jeden bude v obytnom priestore a druhý v jednej zo spální.

Verný svojej minulosti

S výnimkou unikátnych okien zostane vonkajší vzhľad bunkra do značnej miery rovnaký. Prázdninový dom bude mať odhalené betónové steny, pretože architektonické štúdio si kladie za cieľ zachovať pôvodný dojem z budovy.

„Pracujeme s bunkrom, nie proti nemu,“ povedal k projektu Lipton. „Preskúmali sme jeho materiály, farby, textúry, detaily, predchádzajúce použitie a vybavenie a zostavili sme rozpoznateľnú relevantnú paletu. S týmito odkazmi sme sa následne hrali a poskytli priestor, ktorý je jedinečný, špecifický, hravý, ale verný svojej minulosti,“ uzatvára spoluzakladateľ štúdia Lipton Plant Architects.

Čo si myslíte vy o podobnom využití bunkra z obdobia druhej svetovej vojny? Neváhajte a podeľte sa s nami o váš názor pod článkom. Pre viac zaujímavých informácií zo sveta architektúry a dizajnu nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 6x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie