Dnes je 19.marca 2024, meniny má Jozef

V americkej púšti vyrastie mesto pre 5 miliónov ľudí

 „Našou víziou je vytvoriť v Amerike nové mesto, ktoré stanoví globálny štandard pre mestský život, rozšíri ľudský potenciál a stane sa plánom pre budúce generácie,“ uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti Telosa.

Pozemky v rukách komunity

Mesto je myšlienkou Loreho, podnikateľa a bývalého generálneho riaditeľa elektronického obchodu v maloobchode Walmart. Ten v roku 2016 predal svoju začínajúcu webovú stránku Jet.com supermarketu za 3,3 miliardy dolárov. Loreova myšlienka je získať veľký pozemok, ktorý by bol darovaný na podporu komunity. Vďaka tomu by jeho rastúca hodnota mohla financovať rozvoj mesta a zlepšiť životné podmienky obyvateľov.

 „Krajina sa môže v podstate dostať z neúrodného kúska púšte do moderného mesta v hodnote miliárd alebo dokonca biliónov,“ vysvetľuje Lore na webe cityoftelosa.com. „Donútilo ma to klásť ešte viac otázok a premýšľať nad potenciálnym riešením. Čo keby bola tá pôda vo vlastníctve nadácie komunity?“ dodal.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa City of Telosa (@cityoftelosa)

Autori projektu plánujú, že v priebehu nasledujúcich 40 rokov sa rozrastie na päť miliónov obyvateľov. Do roku 2030 je cieľom vytvoriť mesto pre 50 000 ľudí.

Najudržateľnejšie mesto na svete

Toto mesto, založené na zásadách urbanistických záhradných miest Ebenezera Howarda vo Veľkej Británii, by malo hustotu ekvivalentnú hustote San Francisca.

Podľa Loreho by vybudovanie Telosy od začiatku umožnilo, aby sa stalo najudržateľnejším mestom na svete.

„Od globálneho otepľovania po vodu a energetiku. Ako to môžeme urobiť lepšie pre budúce generácie? A aké technológie a ďalšie inovácie v oblasti politiky a dizajnu môžeme v meste začleniť? Čo je možné len vďaka tomu, že ho budujeme od začiatku?“ vysvetlil. „Len si predstavte, čo je možné s udržateľnými stavebnými materiálmi, autonómnymi vozidlami, elektrickými lietadlami a podzemným pohybom materiálov,“ dodal.

Bývanie pre všetkých

Mesto by obsahovalo možnosti bývania prístupné všetkým. V strede by bola postavená veľká vyhliadková veža s názvom Equitism, ktorá by bola obklopená sériou blokových výškových budov. „Veža Equitism, ktorá sa bude týčiť z centrálneho parku v meste Telosa, je majákom pre mesto,“ vysvetľuje oficiálny web.

Aj vám tento projekt vyrazil dych? Čo by podľa vás nemalo chýbať v novovzniknutom meste? Napíšte nám do komentárov.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 6x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie