Dnes je 28.septembra 2022, meniny má Václav

V Štokholme vzniklo detské ihrisko s gigantickými guľami

Hravé a futuristické

Štúdio AndrénFogelström ozdobilo Vårbergstoppen, park na kopci na okraji Štokholmu, niekoľkými futuristickými guľami.

Štúdio spolupracovalo s Land Arkitektur, ktorí za zaoberajú krajinnou architektúrou. Ich snahou bola renovácia parku a čiastočné potlačenie urbanizácie, ktorá silnie na predmestí parku. „Chceli sme vytvoriť niečo vzrušujúce a neobvyklé, aby sme inšpirovali deti i dospelých k objavovaniu,“ povedali pre portál dezeen.com zakladatelia štúdia Moa Andrén a Tove Fogelström.

Zároveň dodávajú, že pôvodný nápad prišiel zo strany klienta. „Nechal sa inšpirovať strmým kopcom. Hlavnou myšlienkou bolo, že sa po svahu budú kotúľať gigantické loptičky, takmer akoby ich hádzal obor,“ dodali.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa AndrénFogelström (@andrenfogelstrom)

Jedinečný dizajn, multifunkčné využitie

Na vrchole kopca je umiestnená veľká oranžová guľa vyrobená z perforovaných plechov. Autori zo švédskeho štúdia AndrénFogelström rozrezali kov na jednotlivé šesťuholníky a potom ich zvarili do sférickej štruktúry.

Architekti dlho pracovali na tom, aby táto štruktúra vyzerala, akoby sa mala kotúľať z kopca. “Je to samonosná konštrukcia, kde sa diely navzájom podopierajú v sférickej forme. Zdá sa, že sa valí, ale je bezpečne ukotvená k zemi,” vysvetlili autori.

Deti a dospelí môžu vstúpiť do obrovskej gule kruhovým otvorom, aby odpočívali na jej stupňovitých drevených laviciach. V noci je guľa osvetlená niekoľkými malými podlahovými svetlami. Káble k svetlám sú prevlečené cez nohy. Architekti mysleli aj na ich využitie počas zimného obdobia. Ich predstava je, že by objekty mohli ľudia využívať ako štartovacie miesto pre sánkovanie z kopca.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa 𝐂𝐋𝐄𝐌𝐄𝐍𝐓 𝐌𝐎𝐑𝐈𝐍 (@clementmorin)

Malé svety

Tri menšie gule, ktoré sú umiestnené vo vnútri ihriska na úpätí kopca, boli vyrobené pre mladšie deti, aby sa mohli hrať a liezť. Jedna guľa má šmykľavku, druhá malú lavičku. Všetky majú malé otvory, z ktorých je možné pri hraní vykúkať.

Každý z týchto troch objektov, ktoré štúdio považuje za „malé svety“, je vyrobený z dreva. Aby sa predĺžila ich životnosť a zachovali si čo najdlhšie svoju pôvodnú podobu, sú všetky ošetrené ľanovým olejom. Rámy, ktoré stoja na betónovom bloku pod zemou, sú vyrobené z ocele.

Pocta pôvodnému architektovi

Jedinečná geografická história Vårbergstoppen tiež ovplyvnila návrhy ihriska. Švédsky mestský krajinný architekt Holger Blom v 60. rokoch minulého storočia vytvoril Vårbergstoppen ako umelý kopec. V snahe uctiť si ho použili architekti kruhové tvary, ktoré vo svojej tvorbe používal.

„Krajina bola jasne navrhnutá, pretože záhradný architekt, ktorý v 60. rokoch vytvoril park, pracoval s formovaním hmôt v geometrických tvaroch; najvýznamnejším z nich je kruhový kráter s priemerom 100 metrov,“ vysvetľuje štúdio na záver.

Opýtajte sa vašich detí, či by niečo podobné chceli aj na Slovensku a napíšte nám ich názory do komentára.

Mirka

Miroslava Kršková
Email Miroslava Kršková

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 0x
  • 4x
  • 2x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie