Dnes je 19.marca 2024, meniny má Jozef

Tri rezidencie, traja architekti a jeden objekt

Jedna budova tri rezidencie

Budova Tríptico sa nachádza v štvrti Ducasse na severnom okraji mesta Córdoba v Argentíne. Nájdete ju v blízkosti komerčného sektora, ktorý bol kedysi centrom automobilových súčiastok.

Viacdielna budova, ktorú navrhli traja miestni architekti Mariela Marchisiová, Cristián Nanzer a Germán Margherit je široká 10 metrov a hlboká 25,7 metra.

Budova s rozlohou 514 štvorcových metrov predstavená ako pokus v „mikrohustote“, pozostáva z trojice úzkych, trojposchodových rezidencií, ktoré sú umiestnené vedľa seba.  Interiér každého obydlia je široký 3,13 metra a vysoký 18 metrov. Úrovne sú v každej jednotke prepojené schodiskom.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Arquitectura ??? (@plataformaarquitectura)

„Typologický koncept projektu je založený na troch zvislých domoch, ktoré nie sú naskladané, ale sú navzájom spojené pozdĺž svojich bočných hraníc, všetky s dvojitým vetraním,“ uviedli architekti pre portál dezeen.com.

Návrh vychádza z japonských precedensov, akými sú napríklad vertikálne domy v Tokiu od architekta Waro Kishiho.

Čo ukrývajú vo vnútri?

Jednotky v budove Tríptico sú určené na bývanie aj na prácu. Na prízemí sa nachádza pracovňa a pracovný priestor, ktorý ponúka aj malé nádvorie. Toto nádvorie môže slúžiť ako priestor na grilovanie alebo ako detská zóna na hranie. Druhá úroveň obsahuje dve spálne s vlastnou kúpeľňou, ktoré je možné v prípade potreby prerobiť na pracovný priestor. Tretie poschodie, ktoré má dvojnásobnú výšku, zahŕňa obývaciu izbu, kuchyňu, jedálenský kút a balkón.

Toto poschodie tiež poskytuje prístup na strešnú terasu, ktorú zdieľajú všetky tri rezidencie. Terasa ponúka výhľad na mestskú panorámu a vzdialené hory. Podľa architektov železobetónová konštrukcia budovy pomohla určiť jej priestorovú konfiguráciu.

Interiér ponúka priemyselné úpravy, ako sú odhalené betónové steny, preglejkové skrine a dvere skríň z vlnitého plechu. Potrubia zostali odkryté.

Stredové priečky fasády nesiahajú na zem. To uvoľňuje priestor pre chodbu a garáž pre tri autá. „Keď sa odstránia vozidlá, stáva sa tento priestor miestom pre sporadické spoločenské akcie pre obyvateľov budovy,“ uviedol tím.

Severnú časť fasády tvorí kovový rám obalený pozinkovaným drôteným pletivom. Pletivo je pokryté viničom.

Vedeli by ste si predstaviť bývanie v podobnom objekte? Podeľte sa o vaše názory pod článkom. Pre viac zaujímavostí nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 5x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie