Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Výšková budova v New Yorku fasádou vzdáva hold minulosti

Pocta minulosti, prispôsobenie okoliu

Veža 111 Varick sa nachádza na Hudsonovom námestí, kedysi priemyselnej štvrti, ktorá sa v priebehu desaťročí menila. Budova s 30 poschodiami zaujme predovšetkým svojou fasádou. Tá je zabalená do reflexného skla s mriežkou z vlnitých, tmavo zafarbených betónových panelov. Dizajn navyše čerpá podnety z okolitého kontextu a nie z globálnej typológie sklenených veží, uviedla newyorská firma S9 Architecture pre portál dezeen.com.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Trent Tesch (@trenttesch)

„Monochromatická fasáda budovy oslavuje architektúru New Yorku tým, že reinterpretuje okolité historické murované stavby,“ vysvetlili architekti zo spomínaného štúdia. “Jej mriežkovaný vzor a paleta priemyselne inšpirovaných materiálov, ako je sklo a čierna oceľ, vzdávajú hold minulosti. Na druhej strane zvlnené prefabrikované betónové panely z neho robia súčasný orientačný bod,” dodali.

Veža obsahuje 100 nájomných jednoizbových i dvojizbových bytov. Prízemie zahŕňa maloobchodné priestory s rozlohou takmer 158 metrov štvorcových. Tie dopĺňajú pešiu zónu. V blízkosti sa nachádza pruh zelene s názvom Freeman Plaza.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Trent Tesch (@trenttesch)

Nájomníkom v hornej časti veže sa ponúka úžasný výhľad na mesto. „Obyvatelia vyšších poschodí majú prístup k výhľadom na rieku Hudson a centrum Manhattanu,“ uviedol tím.

Mysleli aj na udržateľnosť

111 Varick má množstvo funkcií, ktoré pomáhajú znižovať emisie uhlíka, vrátane pasívnych solárnych stratégií a vylepšených systémov vykurovania, chladenia a filtrácie vzduchu. Medzi ďalšie funkcie ohľaduplné k životnému prostrediu patria čiastočne recyklované materiály, inteligentné termostaty a nízkoprúdové zariadenia. Terénne úpravy na streche sú navyše navrhnuté tak, aby zachytávali dažďovú vodu.

Ako na vás pôsobí budova z dielne S9 Architecture? Podeľte sa o vaše dojmy pod článkom.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 3x
  • 0x
  • 4x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie