Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Keď dizajn lieči: Nemocnice, ktoré búrajú stereotypy

Raj plný prírody 

Táto nemocnica je výsledkom ambícií, ktoré architekti vložili do jej dispozície. Priestor kruhového priestranného nádvoria je naplnený zeleňou, ktorá sa prelieva do átrií, čím je jadro nemocnice doslova jedným veľkým prírodným rajom pre najmenších pacientov. Návrh a samotnú realizáciu nemocnice viedli architekti Herzog & de Meuron.

Podobný koncept nemocnice, ktorý je v súlade s prírodou realizovali aj v nemocnici New North Zealand, ktorá sa nachádza v Nemecku. Nemocnica je špecifická svojou veľkolepou záhradou, ktorá sa nachádza priamo na nádvorí nemocnice. Architekt C. F. Møller navrhol viacposchodovú nesymetrickú budovu biomedicínskeho laboratória, ktorá okrem rôznych miestností a otvorených priestorov poskytuje návštevníkovi aj neopísateľný architektonický zážitok. Tvar budovy ponúka atraktívne pohľady do okolia. Prízemie biomedicínskeho laboratória je najvyťaženejšou a zároveň najdôležitejšou časťou budovy, cez ktorú denne prejde najväčší počet ľudí.

Keď čakanie nenudí 

Ak sa presunieme do vnútorných priestorov nemocníc, nebudú na nás už viac čakať tmavé a pochmúrne čakárne. Interiéroví dizajnéri sú majstrami svojho remesla, pretože napríklad v Orlande nájdeme detskú nemocnicu, ktorej čakáreň žiari pestrými farbami. Lobby of Nemour Children ́s je nemocnica špecifická svojimi čakárňami, v ktorých dominuje pestrá farebná škála s množstvom geometrických prvkov. Malých pacientov zaujmú najmä miesta na sedenia, ktoré sú zabudované priamo v stenách. Koberce a pohodlné sedačky zase vytvárajú pocit domova. Okrem čakární je nevšedná aj jedáleň, v ktorej dominuje strop s geometricky spracovaným lustrom. Naopak čakáreň vo floridskej ženskej nemocnice je navrhnutá tak, aby sa pacient, ktorý príde len na vyšetrenie, dostal ku konkrétnej ambulancii čo najkratšou cestou od hlavného vchodu. Človek sa tak nestráca v neprehľadných pavilónoch. Floridská nemocnica je krásnym príkladom architektúry, ktorej funkčnosť a dizajn vytvárajú jeden prepojený koncept. Nemocnica by mala byť dôstojným a adekvátnym sídlom pre medicínu, v ktorej strede záujmu stojí človek.

Nie je podľa vás krásne sledovať, ako vie architektúra a dizajn vyčariť úsmev na perách aj v tých najtemnejších budovách?

Alex

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 3x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie