Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Deň architektúry láka podujatiami naprieč Slovenskom

Aktuálny ročník Dňa architektúry so sebou prináša témy ako sídlisková výstavba a jeho revitalizácia, industriálne dedičstvo a jeho využitie, história bývania od zemľanky k paneláku. Rovnako však otvorí aj témy ako umenie vo verejnom priestore či architektúra a zdravie. Od 1. do 7. novembra sa preto môžete tešiť na exkurzie, cyklovýlety, prednášky odborníkov i workshopy. K množstvu miest po Českej republike sa pridá aj osem slovenských miest.

Ktoré slovenské mestá to budú?
  • Bratislava
  • Žilina
  • Banská Bystrica
  • Zvolen
  • Nitra
  • Bardejov
  • Kremnica
  • Piešťany

Program slovenského Dňa Architektúry priblíži návštevníkom pohľad na bývanie a úžitkové stavby v priebehu rôznych historických etáp. „Poukáže na to, ako sa ich darí či nedarí navzájom skĺbiť, zmeniť alebo prispôsobiť súčasným požiadavkám na bývanie a život. Ukáže zemľanky aj kúpeľné domy, secesný palác i sídliská, bulvár z počiatku minulého storočia aj rozhľadňu v blízkosti raketovej základne,“ uvádzajú organizátori na oficiálnej stránke podujatia.

Na čo sa tešiť vo vašom meste?

V Bardejove sa uskutoční exkurzia v sprievode archeológa zameraná na históriu bývania „od zemľanky k paneláku”. V Banskej Bystrici sa otvorí téma sídliskovej zástavby a možností jej revitalizácie.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Festival Den architektury (@den.architektury)

„V Bratislave budú témou napríklad možnosti transformácie industriálneho dedičstva od velikána slovenskej architektúry Dušana Jurkoviča do novej podoby a unikátna novostavba rozhľadne Modlivka na území bývalej raketovej základne v oblasti prírodného biotopu Devínska Kobyla,“ informuje web denarchitektury.cz.

V Nitre sa môžete vydať na archeologickú cestu za odpadom. Práve vďaka nemu sa môžete dozvedieť viac o spôsobe bývania našich predkov. „Miznúca architektúra v dôsledku necitlivej asanácie historických domov je bolestivou témou súčasnej Kremnice. V Piešťanoch sa tradične uskutoční cyklovýlet, workshop pre najmenších. Vo Zvolene si potom pripomenieme život a dielo architekta Gustáva Stadtruckera, autora budovy Mestských kúpeľov. V Žiline sa zvedaví záujemcovia spolu so znalcami prejdú po bulvári, ktorý má svoju slávu za sebou, ale stále ešte môže ožiť. V rámci akcie „Hurá dovnútra“ potom nahliadnu na secesiu nielen v Rosenfeldovom paláci, ale budú sa venovať umeniu ako súčasti architektúry,“ uvádza spomínaný web.

Vydáte sa spoznávať architektúru niektorého zo slovenských miest? Napíšte nám, v ktorom meste si vychutnáte festival Deň architektúry.

Všetky informácie nájdete na stránke denarchitektury.cz.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 6x
  • 0x
  • 1x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie