Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Má Sásová, ako miesto na život, viac plusov či mínusov?

Lokalita mala byť pôvodne iná

Prvá historická zmienka o tejto oblasti pochádza zo 14. storočia. Sásová dostala pomenovanie po synovi prvého banskobystrického richtára Ondreja Mikuláša Sasa. Samotná Sásová sa stala súčasťou Bystrice až v roku 1966.

Vedeli ste však, že lokalita mala byť pôvodne iná? Originálne plány boli vybudovať dané sídlisko na území medzi Banskou Bystricou a Zvolenom, aby vyplnili priestor, a tak spojili tieto dve mestá. Z pohľadu urbanizmu však bolo rozumnejšie sídlisko postaviť na súčasnom mieste. Sásová sa k mestu oficiálne pripojila v roku 1966. Málo ľudí si pamätá, že v roku 1984 bola lokalita pomenovaná Sídliskom Osloboditeľov.

Čo na Sásovú hovoria obyvatelia sídliska?

Rozhodli sme sa navštíviť Sásovú a zistiť názory jej obyvateľov. Ľudí, ktorí tu žijú a trávia denne svoj čas pri rozličných aktivitách. Mali sme šťastie na veľa typov ľudí, rôzne vekové skupiny, rôzne skupiny rodinného a pracovného statusu.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Miroslav Gúgľava (@mirogugi),

Ako prvú sme vyspovedali mladú čašníčku, ktorá tu pracuje, no nežije. Popri práci si občas zájde do miestneho fitnescentra, avšak ako sama tvrdí, žiť by tu nechcela. Na Sásovej ju najviac zaujala okolitá príroda a Šachtičky. Tvrdí, že sa tu stretla s lepšími ľuďmi ako v meste. Čo sa týka zákazníkov, ktorí si do obľúbeného podniku prídu posedieť na pivko alebo zahrať vedomostný kvíz, sú srdečnejší a viac familiárni. Preto je v podniku skvelá atmosféra a pohoda.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Brewhouse Leroy (@brewhouse_leroy),

Čo všetko Sásová ponúka?

Prekvapujúcim určite nie je fakt, že ceny bytov sa skoro všade a neustále zvyšujú. Uvažujete nad výberom miesta na život, ale nie ste ešte úplne rozhodnutí? Radi by sme vám predstavili niektoré zo služieb a miest, ktoré daná oblasť ponúka. Prečítajte si názory obyvateľov Sásovej, ktoré možno uľahčia vaše rozhodnutie.

V Sásovej rozhodne nie je nuda

Sásová ponúka široký vyber voľnočasových aktivít. Prídu im na chuť mladšie aj staršie ročníky. Môžeme tu nájsť napríklad viacero fitness centier. Unikátnym projektom je centrum Šport Zóna, známa aj ako Dracula Gym. Toto pomenovanie dostalo po najznámejšom slovenskom thai-boxerovi Vladimírovi “Draculovi“ Moravčíkovi. Cieľom bolo vytvoriť športové prostredie vhodné pre profesionálov ako aj pre amatérov. Centrum Dracula Gym si našlo svoje miesto v bývalej schátranej budove pošty. Okrem neho tu nájdete vonkajšie futbalové a basketbalové ihriská určené najmä pre obyvateľov sídliska.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa DRACULA GYM (@draculagym),

Pýtali sme sa aj na zdravotné zariadenia a lekárne v tejto oblasti. Obyvatelia nám potvrdili, že nemajú problém nájsť v Sásovej obvodného lekára a pri závažnejších prípadoch navštíviť polikliniku na Rudohorskej. Čo občianskej vybavenosti v tejto lokalite zvyšuje štandard. Chcete predísť zbytočným ochoreniam? Máme pre vás skvelý tip pre vaše zdravie!

Príroda zaistí psychickú pohodu

Pohyb, pohyb, pohyb. Výskumy ukazujú, že už 20-minútová prechádzka má pozitívne účinky! V kalifornskom Lawrence Berkeley National Laboratory potvrdili, že prechádzka znižuje krvný tlak, chráni pred srdcovocievnymi chorobami a hlavne znižuje stres.

Na tomto sídlisku moc s výhovorkou, že sa „nemáte kam ísť prejsť“ neuspejete. A máme aj dôkaz! Nemusíte ani opustiť Sásovú, aby ste sa prešli nefalšovanou prírodou a odreagovali sa. Polhodinová prechádzka z centra Sásovej vás zavedie do Sásovskej doliny. Skoro 10 rokov po projekte Sásovská dolina – zelené miesto, vyzerá daná lokalita oveľa lepšie a príťažlivejšie, ako hocikedy predtým. „Nováčikovi“ poslúži hlavne náučný chodník. V blízkosti (cca 15 min. autom) je aj známy lyžiarsky rezort Šachtičky, ležiaci pri kopci Pánsky diel. Ak vám nestačí táto lokalita, pohodlne a rýchlo sa viete dostať aj k atraktívnemu svahu na Donovaloch. Tieto kopce nie sú lákavé len pre lyžiarov. Príjemnú ľahkú turistiku tu zvládne každý.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa BBonline.sk (@bbonlinesk),

Cítia sa Sásovčania bezpečne?

Staršia pani žijúca už niekoľko desiatok rokov na tomto sídlisku nám len potvrdila, že aj neďaleko „betónovej džungle“ sa nachádza rozmanitá príroda. Zaspomínala na svoju mladosť, ktorú strávila prechádzkami na Panskom dieli. Hoci niektoré zdroje tvrdia, že Sásová nie je úplne bezpečné miesto, táto pani sa tu počas svojho života so závažnou kriminalitou nestretla. Ako mínus však označila občiansku vybavenosť a nasľubované “hory-doly” o nových výstavbách, ktoré žiaľ doteraz neboli zrealizované. Táto časť Bystrice je podľa nej lákadlom najmä pre susedných Zvolenčanov a mladých ľudí. Sásová je domovom nielen pre obyvateľov Bystrice, či ľudí z rozličných kútov Slovenka, ale už aj pre cudzincov.

OC Terminal alebo Europa Shopping Center v Sásovej?

Potvrdila nám to práve mladá mamička z Ukrajiny, ktorú sme stretli na prechádzke s kočíkom. Tvrdí, že vybavenie a dostupnosť obchodov je tu na celkom dobrej úrovni. No nákupné centrum, kde by sa venovala obľúbenej ženskej činnosti – nakupovaniu, by bolo podľa nej prínosom. Pre ňu a aj pre ostatné mamičky na materskej by to bol celkom dobrý únik…alebo úkryt 🙂

Rovnaký názor mali aj ďalší ľudia, s ktorými sme sa v uliciach Sásovej stretli. “Keď sa vám minie mlieko či maslo, obchod máte hneď za rohom. No ak by ste si chceli kúpiť nohavice, pyžamo či elektrotechniku, budete musieť tak či tak, skočiť do centra.“

No ak sa sídlisko bude naďalej rozrastať, možno predsa v Sásovej vyrastie aj shopping centrum.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa ➖MARIANNA OVLACH➖ (@marianna.ovlach),

Kultúra je aj tu samozrejmosťou

Pre menej fyzickú a viac duchovnú zábavu ponúka Sásová bohatú kultúru, v podobe lokálnych divadiel. Je tu napríklad Divadlo pod Balkónom, ktoré si obyvatelia veľmi chvália. Toto nezávislé bábkové divadlo je charakteristické aktívnou spoluprácou s obecenstvom, ktoré sa môže zapojiť do deja a následne ho meniť. Ako nám prezradila pani čo práve venčila svojho psíka, často chodia na predstavenia žiaci zo základných aj materských škôl. Každé jedno predstavenie je jedinečné a nezabudnuteľné a divákom ponúka skvelý zážitok.

Je teda Sásová dobrým miestom na život?

Plusom je často spomínaná okolitá príroda –  či je to už vrch Panský diel alebo rekreačný areál Šachtičky. Tejto lokalite si na svoje prídu rodinky s deťmi, aktívni starší ľudia, ale aj páriky, ktoré v okolí absolvujú romantickú prechádzku.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Marian Potančok (@potancok.m),

Nemožno nespomenúť aj dobrú občiansku vybavenosť, relatívne nízku kriminalitu a vďaka mnohým zastávkam MHD aj dobrú verejnú dopravu a ľahkú dostupnosť do centra.

Medzi najväčšie mínus sme zaradili parkovanie. Niektorých obyvateľov čaká po príchode z práce Mission: Impossible. Touto výzvou je nájsť voľné parkovacie miesto pri svojom paneláku do piatich minút. No ako nám viacerí potvrdili, aj tento problém sa rieši. Tam, kde predtým stáli stánky alebo schátrané budovy, sa teraz vytvárajú záchytné parkoviská.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa humorXXX (@h_u_m_0_r_),

Predsa len možno ešte bude potrebné si toto miesto na život „viac preveriť“. Pozrieť sa na všetky stupne škôl a zistiť čo nové sa v Sásovej plánuje budovať. Sledujte nás aj naďalej!

Kornel & Kaja

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie