Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Obnova kláštora na Korzike s medenou prístavbou

Od ruiny k novému životu

Čiastočne zničený kláštor Saint-Francois postavený v roku 1480 sa nachádza na kopci s výhľadom na dedinu a hornatú krajinu. Pred renováciou však zarástol zeleňou a jeho kamenné múry erodovali a rozpadali sa. V Amelia Tavella Architectes sa snažili zachovať históriu a podstatu kláštora pridaním perforovaného medeného predĺženia, ktoré susedilo s jeho zničenými múrmi.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa 編走編看 (@editor_walknsee)

„Rozhodla som sa ponechať ruiny a nahradiť poškodenú časť medenou prístavbou,“ povedala zakladateľka štúdia Amelia Tavella pre portál dezeen.com „Ruiny sú značky, stopy, odtlačky, tiež hovoria o základoch a o pravde, boli to majáky, svetové strany, ktoré nasmerovali naše osi, naše voľby, naše zväzky,“ dodala autorka.

Rešpekt k minulosti

Budova je v súčasnosti využívaná ako kultúrne centrum neďalekého mesta. Jeho nová medená prístavba má na prízemí výstavnú miestnosť. Na prvom poschodí je kultúrny priestor a na druhom mediálna knižnica a priestory pre deti.

Nová prístavba bola navrhnutá tak, aby nadväzovala na plán existujúcej budovy podľa tvaru kamenného krídla. Veľké klenuté otvory v jeho prízemí boli umiestnené pozdĺž exteriéru a napodobňujú symetriu kláštora.

Štúdio vysvetlilo, že meď bola vybraná pre rozšírenie kvôli svojim transformačným a zvetrávacím vlastnostiam, ktoré podobne ako ruiny po čase rozpovedia príbeh. „Páčila sa nám myšlienka možného návratu k ruinám. Táto možnosť je zdvorilosťou, rešpektom k minulosti a ku korzickému dedičstvu,“ tvrdí štúdio Amelia Tavella Architectes.

Steny medenej prístavby boli perforované malými štvorcami, ktoré umožňujú filtráciu svetla cez steny do vnútorných chodieb. Svetlo sa od medi odráža chodbami a na kamenné múry. Tým vzbudzuje dojem vitrážového okna kostola.

Čo hovoríte na znovuobnovenie starého kláštora na Korzike? Napíšte nám do komentára váš názor.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 2x
  • 0x
  • 5x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie