Dnes je 05.oktobra 2022, meniny má Viera

Štúdio TYPE premenilo 200-ročnú stodolu na moderný dom

Londýnske štúdio TYPE dohliadalo na premenu Redhill Barn, ktorá na nachádza na odľahlom mieste v rámci 25 árového areálu. Tento areál bol kedysi súčasťou veľkého poľnohospodárskeho sídla.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa TYPE (@type_architects)

Moderné bývanie v 200-ročnej stodole

Dom s rozlohou 199 štvorcových metrov bol pôvodne postavený v roku 1810 ako stodola. Budova pred renováciou chátrala, chýbala jej strecha a zvyšné kamenné múry zarástli burinou. Pri rekonštrukcii sa architektonické štúdio snažilo zachovať príkladnú prácu poľnohospodárskeho inžinierstva. Zároveň však chcelo vytvoriť vhodný domov pre moderné rodinné bývanie.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa TYPE (@type_architects)

„Chceli sme originálnym spôsobom obnoviť charakter budovy a mať jasno v tom, čo je staré a nové a zachovať zvetranú krásu monumentálnej kamennej ulity a divokého poľnohospodárskeho prostredia,“ povedali zástupcovia štúdia TYPE pre portál dezeen.com. „Obnovili sme aj strechu pomocou frézovaného hliníkového plechu, aby sme zachovali jej pôvodný tvar,“ dodali.

Pôvodná stavba definuje novú

Samotný návrh zachováva kamenné múry budovy a využíva už existujúce otvory. Okná s jednoduchými rámami boli osadené späť do hlbokých stien, aby dovolili vstup maximálnemu množstvu svetla. Široké otvory pôvodne vytvorené pre dobytok teraz obsahujú klenuté otočné dvere, ktoré udržujú spojenie s vonkajším prostredím.

Pôdorys domu určujú vnútorné kamenné stĺpy stodoly. Tie zároveň podporujú novú podlahovú a strešnú konštrukciu, ktorá je navrhnutá tak, aby evokovala rytmus a jednoduchosť tradičných poľnohospodárskych budov.

Podľa opisu štúdia sa strešný nosník rozprestiera pozdĺžne. “Zároveň využíva spojenie dreva a ocele v malých častiach, čo umožňuje konštrukcii sedieť vyššie ako konvenčný priehradový nosník a zdôrazňuje výšku, formu a rozsah priestoru,” dodali architekti zo štúdia TYPE.

Zachovanie rytmu priestorov

Voľne stojace prvky sú použité na vymedzenie a obsluhu hlavných miestností pri zachovaní celkového rytmu priestorov. Bunkové usporiadanie prízemia obsahuje dve spálne, kúpeľňu a kuchyňu, každú s klenutými dverami a výhľadom na krajinu.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa TYPE (@type_architects)

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa TYPE (@type_architects)

Horné poschodie obsahuje otvorený obývací a jedálenský priestor, ktorý je vyhradený pre voľne stojace jednotky oddeľujúce tento spoločenský priestor od štúdia na jednom konci a sprchy na druhom konci.

Paleta materiálov použitá v celom projekte sa snaží doplniť pôvodné kamenné a vápenné omietkové steny a stĺpy.

Okrem dohľadu nad projektom architektúry sa štúdio TYPE podieľalo na všetkých prácach v interiéri a ekologickom krajinnom dizajne, ktorý zahŕňa vytvorenie zeleninovej záhrady, okrajov divokých kvetov a sadu. Na predtým neprístupnom mieste bola zavedená prístupová cesta. V súčasnosti sú k dispozícii služby vrátane vody a elektriny a tepelné čerpadlo vzduchu na vykurovanie domu.

Vedeli by ste si predstaviť bývanie v tomto unikátnom dome? Napíšte nám do komentárov váš názor.

Mirka

Miroslava Kršková
Email Miroslava Kršková

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 4x
  • 0x
  • 4x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie