Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Zrenovovaná hala s inštaláciou zavesenou vo vzduchu

Zachovanie podstaty pôvodného priestoru

Generálnu opravu 550 Madison, známej tiež ako budova AT&T podľa spoločnosti, pre ktorú bola vytvorená, vedie nórske štúdio Snøhetta. Štúdio Gensler je zodpovedné za renováciu haly vo významnej budove navrhnutej spoločnosťou Philip Johnson.

Cieľom štúdia bolo zachovať podstatu pôvodného priestoru. Rovnako chceli zachovať výšku, objem a klenuté prvky lobby a zároveň vytvoriť svetlý, minimalistický priestor.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa 550 Madison (@550madison)

Štúdio zachovalo a zrekonštruovalo veľký vchod budovy s dĺžkou 33 metra, ktorý vedie po ulici Madison Avenue.

Architekti zo štúdia použili vo vstupnom priestore materiály ako bronzová sieťovina, koža a kameň. Na poschodiach je použité terazzo v odtieňoch sivej usporiadané do geometrických vzorov.

Nadčasový a súčasný dizajn

Symetrická lobby má tiež kamenný uvítací stôl, ktorý lemuje bočnú stranu priestoru.

Zapustené sedacie súpravy sú umiestnené v stenách lemovaných bronzom a rovnobežné s uvítacou oblasťou. Tie boli zabalené v koži hrdzavej farby, ktorá odrážala panely z bronzovej sieťoviny. „Inšpirovali sme sa veľkými objemami a priestorovými proporciami haly 550 Madison a snažili sme sa oceniť jej pôsobivú škálu jednoduchými, klasickými, elegantnými formami a materiálmi,“ povedal pre portál dezeen.com riaditeľ dizajnu spoločnosti Gensler, Philippe Paré.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa 550 Madison (@550madison)

“Výsledkom je priestor, ktorý je tichý, ale silný; nadčasový, ale veľmi súčasný,” dodal.

Veľké viacposchodové okno s klenutým sklom oproti hlavnému vchodu filtruje svetlo do vstupnej haly a ponúka výhľad na záhrady navrhnuté štúdiom Snøhetta.

Unikátny ústredný bod lobby

V strede priestoru bola zavesená mramorová inštalácia v tvare gule od Alicji Kwade, 3,6 metra nad zemou.

„550 Madison je unikátny orientačný bod v New Yorku, ktorý má bohatú históriu,“ povedal generálny riaditeľ pre nehnuteľnosti v investičnej skupine Olayan America, Erik Horvat. „Našim cieľom so spoločnosťou Gensler a ďalšími dizajnérskymi partnermi je pridať moderné vylepšenia, ktoré zaistia jeho budúcnosť a zároveň zachovajú jeho históriu,“ dodal. „Sme nadšení, že architekti zo spoločnosti Gensler prestavali lobby budovy tak, aby vytvoril krásny a funkčný priestor, ktorý rešpektuje aj pôvodný dizajn Philipa Johnsona,“ konštatuje na záver.

Pre viac zaujímavých noviniek z oblasti architektúry a dizajnu, nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 2x
  • 0x
  • 6x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie