Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Dom, ktorý prezentuje textúrnu architektúru a surovú estetiku

Nedokončené materiály

Projekt s názvom Vivienda Texturas alebo Textural House sa nachádza v San Franciscu, meste v argentínskej provincii Cordoba. Toto horizontálne obydlie sa nachádza na pozemku s rozlohou 1 490 metrov štvorcových.

Rezidencia má poskytnúť vhodnú atmosféru pre tiché úvahy i zábavu hostí. „Je to miesto určené na stretávanie sa s priateľmi, ale aj na podporu mierového a reflexného života,“ hovorí miestna firma Roberto Benito Arquitecto pre portál dezeen.com.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa roberto benito (@robertobenitoarquitecto)

Tím sa snažil v celom dome použiť nedokončené materiály, z ktorých by vznikla takzvaná textúrna architektúra. „Význam daný materiálnosťou, reprezentovaný nahotou a poctivosťou niektorých prírodných povrchových úprav spôsobuje, že získava veľkú expresivitu,“ povedal architekt.

Surová estetika

Na vonkajšie steny tím použil nepravidelné vrstvy betónu. “Odkryté betónové steny sú odliate vo vrstvách s rôznymi zložkami v dávkovaní, čo dáva vzhľad geologických vrstiev,” uviedla firma. Dom je zakončený previslou strechou, ktorá pomáha zatieniť veľké množstvo skiel.

V jadre domu je verejná časť v tvare štvorca. Obývací a jedálenský priestor je od kuchyne oddelený dlhou presklenou priečkou.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa roberto benito (@robertobenitoarquitecto)

Hlavná miestnosť pôsobí priemyselne vďaka odhaleným stĺpikom, viditeľným rúrkam a betónovým podlahám. Dve strany miestnosti sú presklené, zatiaľ čo ďalšie dve sú pevné. To umožňuje vystavenie umeleckých diel. S verejnou zónou susedia dve spálne, ktoré sú prepojené spoločným patiom. Spací priestor má, podobne ako ostatné časti domu, surovú estetiku.

Čo naň poviete vy? Vedeli by ste si predstaviť bývanie v podobnom dome? Napíšte nám do komentára pod článok.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 3x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie