Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

Spoznajte Desserto: Vegánsku kožu vyrobenú z kaktusov

Koža z kaktusov

Mexická značka Desserto vytvára vegánsku a udržateľnú kožu s použitím kaktusu ako hlavnej suroviny. Zakladatelia spoločnosti Adrián López Velarde a Marte Cázarez kedysi pracovali v módnom, automobilovom i nábytkárskom priemysle. Aj vďaka tomu videli do výrobných procesov a prekvapilo ich, že alternatívy šetrné k životnému prostrediu sú len zriedka začlenené do veľkých výrobných liniek. “Zistili sme, že hlavným dôvodom bol nedostatok technického výkonu takýchto materiálov,” vysvetľujú.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa DESSERTO (@desserto.pelle)

Preto sa rozhodli pustiť do výskumu a vývoja vlastnej vegánskej kože z kaktusov. Ich cieľom bolo, aby bola odolná, trvanlivá a všestranná a zároveň vysoko udržateľná. Výber kaktusu ako hlavnej suroviny na výrobu kože nebol náhodný. V Mexiku je jeho pestovanie veľmi rozšírené. Rovnako ide o odolnú a nenáročnú rastlinu. Ďalším pozitívom kaktusu je fakt, že nepotrebuje veľké množstvo vody. “Chceli sme pracovať s prírodou a nie proti nej,” dodávajú Adrián a Marte pre portál architecturaldigest.in

Ekologické spracovanie

Cesta k ekologickej koži však nebola taká jednoduchá. Tím Desserto strávil dva roky analýzou niekoľkých druhov kaktusov pochádzajúcich z Mexika. Teraz majú ranč v mexickom Zacatecase, kde pestujú kaktus a používajú ho na vytváranie vegánskej kože. „Na ranči vyberáme a režeme iba zrelé listy rastliny bez toho, aby sme poškodili samotný kaktus, takže každých 6-8 mesiacov máme novú úrodu. Po narezaní zrelých listov ich sušíme na slnku tri dni, kým nedosiahneme presne takú vlhkosť, akú hľadáme. V procese sušenia sa teda nepoužíva žiadna rúra ani žiadna dodatočná energia. Potom spracujeme organickú surovinu na kaktusovú vegánsku kožu, ktorú nazývame Desserto,“ vysvetlil celý proces Adrián López Velarde.

Na ranči sa rovnako rozhodli ísť čo najekologickejšou cestou. Preto nepoužívajú zavlažovací systém a kaktus rastie pomocou dažďovej vody a zemských minerálov. Na kaktus nie sú striekané žiadne herbicídy a pesticídy, vďaka čomu je úplne ekologický. V prípade, že majú kaktusov prebytok, vyvážajú ho a predávajú na vnútroštátnej úrovni potravinárskemu priemyslu. „Vybraný kaktus je veľmi odolný a silný. V zime zvládne nízke teploty bez toho, aby uhynul. Jeho tŕne sú veľmi malé, takže pre náš poľnohospodársky tím je ich zber jednoduchší a bezpečnejší,“ tvrdia zakladatelia značky.

Schválené spoločnosťou PETA

Desserto bolo uvedené na trh v Miláne v októbri 2019 a od tej doby je globálna odozva pozitívna a povzbudzujúca. Za svoj projekt získali nielen rôzne ocenenia a uznania, ale ich výrobu schválila aj spoločnosť PETA.

Desserto sa vyrába ako surovina, ktorú si môžu zaobstarať rôzne značky z módneho, nábytkárskeho a automobilového priemyslu a vyrábať výrobky ako tašky, topánky, pohovky, sedadlá atď. „Sme presvedčení, že spoluprácou so značkami môžeme mať väčší pozitívny vplyv,“ hovorí Velarde.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa DESSERTO (@desserto.pelle)

Vegánska koža vyrobená z kaktusu má pozitívny vplyv tým, že nahrádza živočíšne výrobky alternatívou na rastlinnej báze, ktorá je ekologická, organická, recyklovateľná, biologicky odbúrateľná a bez toxických chemikálií. Spotrebuje tiež podstatne menej vody ako zvieracia koža a vydrží až 10 rokov, čo z neho robí trvalo udržateľný produkt bez krutosti.

Kúpili by ste si výrobok z kože z kaktusov? Napíšte nám do komentára, čo si o tejto ekologickej variante myslíte vy.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 7x
  • 0x
  • 1x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie