Dnes je 01.mája 2024, meniny má

Obnova nábrežia Vltavy: Najväčšia investícia od roku 1989

Najväčšia investícia od roku 1989

Nábrežie slúžilo na parkovanie automobilov, pričom kobky obsahovali skladovacie jednotky. Jandovo štúdio Brainwork pomohlo vypracovať návrh na vytvorenie nábrežnej promenády, ktorá reaktivuje tri samostatné časti nábrežia a zavedie nové verejné funkcie.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Brainwork | Petr Janda (@brainwork_architects)

Dokončená prvá fáza projektu predstavuje najväčšiu investíciu Prahy do verejných priestorov od pádu komunizmu vo vtedajšom Československu v roku 1989. Dokonca sa dostala aj do užšieho výberu v kategórii projektov obnovy Dezeen Awards 2021.

Splynutie s pôvodnou architektúrou

Podľa Jandu má prestavba 20 kobiek zasadených do existujúceho nábrežia optimalizovať spojenie s oblasťou nábrežia maximalizáciou mierky otvorov v stene. „Zásahy symbioticky splývajú s pôvodnou architektúrou nábrežného múru, do ktorého sa prirodzene zlievajú,“ upozornil architekt pre portál dezeen.com.

Existujú tri hlavné typy kobiek, z ktorých každá slúži na rôzne funkcie. Veľké klenby s preskleným priečelím obsahujú obchody a galérie, klenby s oceľovými dverami predstavujú kaviarne a dielne a ďalšie priestory sa používajú ako verejné toalety. Aplikácia konzistentného dizajnového jazyka a palety materiálov vytvára pocit súdržnosti v celom projekte. Pri každom zásahu sa architekti zamerali aj na kombináciu ochrany s najnovšími udržateľnými technológiami.

Od galérií až po verejné toalety

V šiestich klenbách na Rašínovom nábreží sú eliptické okná s priemerom 5,5 metra. Okná je možné mechanicky otvárať a natáčať, aby sa zabezpečil prístup do vnútorných priestorov. Štrnásť klenieb na nábreží Hořejší má vstupy zo sochárskej ocele, ktoré vizuálne spájajú klenby s nábrežnou oblasťou. Niektoré z nich majú verejné toalety a sú vybavené zaoblenými stenami, ktoré sa tiahnu dovnútra a smerujú návštevníkov smerom k zariadeniam a vytvárajú priečky, ktoré bez problémov integrujú dvere kabíny.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Brainwork | Petr Janda (@brainwork_architects)

Bol vyvinutý štandardizovaný systém, ktorý zvládne všetky technické služby požadované vo vnútri kobiek. To zahŕňa integrovanú klimatizáciu a kúrenie, ktoré sú skryté v stenách a podlahách. Rovnako bol vytvorený všestranný, voľne stojaci nábytok, ktorý umožňuje klenbám prispôsobiť sa rôznym použitiam. Táto flexibilná jednotka sa môže pohybovať v priestoroch a slúži ako barový pult v kaviarňových kobkách alebo ako recepcia pre galérie.

Konzistencia a jednotnosť

Brainwork pomohol dohliadnuť na prispôsobenie každej kobky, aby sa zaistilo zachovanie celkovej architektonickej vízie, a zároveň umožnilo každému nájomcovi slobodu prispôsobiť priestor svojim potrebám.

Počas procesu obnovy boli vnútorné steny izolované a opravené a v priestoroch bola použitá jednotná paleta, aby sa zachovala konzistencia. Každá klenba má steny a stropy z pieskovaného betónu, liate betónové podlahy a monolitické schodisko z liateho betónu.

Dvere sú ukončené čiernou oceľou, zatiaľ čo nehrdzavejúca oceľ potiahnutá čiernym titánom vytvára v niektorých klenbách reflexné povrchy, ktoré evokujú neustále sa meniaci povrch rieky. Budúce fázy projektu revitalizácie budú zahŕňať návrh pouličného nábytku, voľne stojacich toaliet a plávajúceho terminálu pre výletné lode spolu s dokončením zostávajúcich kobiek.

Prešli ste sa už po zrevitalizovanom nábreží Vltavy v Prahe? Napíšte nám, čo si o tomto projekte myslíte.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 5x
  • 0x
  • 4x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie