Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Bratislavské zastávky MHD dostanú jednotný vzhľad

Zatraktívnenie MHD

Dokument Princípy a  štandardy zastávok MHD si dáva za cieľ vylepšiť dojem z verejného priestoru a zatraktívniť cestovanie po hlavnom meste. “V hlavnom meste pribudne do konca roka 2022 vyše 200 nových prístreškov na autobusových, trolejbusových a električkových zastávkach. Vzniknú najmä na miestach, kde doteraz chýbali. Verím, že aj takýmito krokmi prilákame do mestskej hromadnej dopravy čo najviac cestujúcich,“ povedal pre oficiálny web Metropolitného inštitútu Bratislavy primátor Matúš Vallo.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa MIB (@mib.sk)

Nové zastávky by mali mať jednotný dizajn a poskytnúť dostatok priestoru pre všetkých. Okrem funkčnosti by mali byť aj šetrné k životnému prostrediu. Samozrejmosťou by mali byť zeleň v okolí prístreškov i na ich strechách či solárne panely. „V rámci zlepšovania mikroklímy a udržateľnosti ide o opatrenia, ktoré výrazne napomáhajú k zvyšovaniu biodiverzity v mestách a prispievajú k ochladzovaniu zastávky. Uvedomujeme si, že mesto musí byť pripravené na klimatickú zmenu, ktorá sa deje,“ vysvetlil Roman Žitňanský, riaditeľ sekcie verejných priestorov MIB.

Aby vyniklo okolie

Aby sa zlepšil výhľad cestujúcich na premávku, môže byť na prístrešku namontovaný len jeden citylight. V niektorých prípadoch môže byť citylight aj na zadnej strane prístreškov. Cieľom je nenarušiť a nechať vyznieť okolitú prírodu a architektúru.

Jednou z prvých zastávok, ktorá spĺňa princípy manuálu je zrekonštruovaná zastávka na Račianskom mýte.

Cestujete mestskou hromadnou dopravou v našom hlavnom meste? Čo hovoríte na manuál pre zastávky MHD v Bratislave? Napíšte nám do komentára váš názor.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 6x
  • 0x
  • 1x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie