Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Rekonštrukcia bytového komplexu v Montreale

Točité schodiská

Obytný komplex, ktorý sa nachádza v štvrti Saint-Michel, bol postavený v 70. rokoch 20. storočia v brutalistickom štýle. Jeho 185 jednotkám chýbalo prirodzené svetlo a kvôli nízkej energetickej účinnosti budovy boli nepohodlné a nákladné na údržbu.

Zásah architektonickej firmy Saia Barbarese Topouzanov vytvorilo novú spoločnú ulicu cez dlhý obytný blok, čím vytvára bezpečný vonkajší priestor pre jej obyvateľov. „Spoločná ulica je pre projekt veľmi dôležitá, pretože umožňuje otvorené chodníky pre chodcov bez slepých uličiek, čo zlepšuje pocit bezpečia obyvateľov,“ uviedli architekti.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Dezeen (@dezeen)

Pozdĺž tejto osi vedú farebné točité schodiská na balkóny priamo z každej jednotky. Točité schodiská ako sú tieto, sú rozšíreným prvkom v budovách Montrealu, ktoré otvárajú prístup k vonkajším priestorom.

Rôzne farebné odtiene

Firma Saia Barbarese Topouzanov zvolila pre tieto vonkajšie prvky jasný a veselý povrch, ktorý dáva každej budove trochu iný odtieň a zároveň spája celkovú kompozíciu.

“Miešanie rôznych farieb nám umožnilo vytvoriť sedem rôznych farieb pomocou štyroch základných tónov, od veľmi svetložltej po bohatú tehlovočervenú. V tomto radostnom novom prostredí použitie farieb pomáha budovať pocit spolupatričnosti a identity obyvateľov,” uviedla firma.

Umiestnenie schodísk do exteriéru umožnilo ateliéru prerobiť dispozície bytov. V interiéroch boli tiež namontované vyššie okná, aby priniesli viac prirodzeného svetla.

Projekt zahŕňal aj pridanie reštaurácie, centra starostlivosti o deti a mládežníckeho klubu na prízemí komplexu s cieľom pomôcť posilniť pocit komunity medzi obyvateľmi.

Projekt renovácie bol dokončený v septembri 2020 a získal ocenenie Excellence Award 2021 od Ordre des Architectes du Québec v kategórii viacbytových jednotiek.

Pre viac zaujímavostí nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 2x
  • 0x
  • 1x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie