Dnes je 26.novembra 2022, meniny má Kornel

Úzka ulička v Španielsku ožila inštaláciou z hlinených tehál

Prchavý a hravý sled miestností

Projekt s názvom Types of Spaces bol dočasnou inštaláciou v rámci festivalu dizajnu a architektúry Concéntrico. Ten sa konal v meste Logroño v provincii La Rioja na severe Španielska.

Štúdio Palma spolupracovalo so španielskou firmou Hanghar na vytvorení Types of Spaces, ktorý sa nachádzal v nevyužívanej uličke, ktorá vedie do areálu Fábrica de Tabacos, starej tabakovej továrne.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Dezeen (@dezeen)

Inštalácia pozostávala zo série geometrických otvorených priestorov postavených z hlinených tehál prirodzene terakotovej farby. Tie dizajnéri opísali ako prchavý a hravý sled miestností.

“Keď sme boli pozvaní zúčastniť sa na festivale, bolo nám predstavených niekoľko možných lokalít po celom meste, z ktorých sme si mohli vybrať. Priechod na prvých stretnutiach organizátori neprezentovali, pretože si mysleli, že by nás to nemuselo skutočne zaujímať,“ povedal architekt Palmy Diego Escamilla pre portál dezeen.com.

“Nakoniec to bola pre nás ideálna lokalita. Diskrétna časť mesta, ktorá by mohla ľahko zostať nepovšimnutá, ale mohla by prebudiť zvedavosť návštevníkov a pozvať ich, aby si ju prešli,” dodal Diego Escamilla.

Vedeli ste, že? Kým komín je symbolom Fábrica de Tabacos, továreň sa už nepoužíva. Dnes je jeho areál rozdelený medzi regionálny parlament La Rioja a verejnú knižnicu.

Žiadny odpad

“Východiskovým bodom pre návrh bolo rozdelenie dlhého priechodu na sériu miestností tak, aby vytvorili priestorový sprievod chodieb a miestností domáceho charakteru v snahe zrekonštruovať prázdnotu priechodu,” dodal architekt Eduardo Mediero z Hanghar.

Architekti tvrdia, že pri použití tehál s rozmermi 30 x 30 centimetrov využili systém vzájomného spojenia tehál, pričom na ich upevnenie na miesto použili iba minimálnu maltovú výstuž. Tým zabezpečili ich opätovné použitie po demontáži inštalácie.

Palma a Hanghar získavali tehly od Cerámica Sampedro, továrne v Španielsku, ktorá tehly po festivale prijala späť. Hlavným cieľom projektu bolo nevytvárať odpad nákupom nových materiálov, čo sa zvyčajne stáva pri mnohých efemérnych projektoch.

“Okrem tehly sme sa rozhodli nepoužiť nič iné a postaviť z nej celý pavilón. Myslíme si, že to vytvára naozaj pekný dialóg s komínom,” uzavrel Mediero.

Ako na vás pôsobí táto unikátna inštalácia vo verejnom priestore? Podeľte sa s nami o váš názor v komentároch.

Mirka

Miroslava Kršková
Email Miroslava Kršková

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 0x
  • 1x
  • 4x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie