Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

Dlaždice z mikrovlnnej rúry? Na svete sú prvé prototypy

Každá dlaždica je jedinečná

Projekt Common Sands, ktorý je v súčasnosti vo fáze prototypu, navrhuje nové možné využitie skla z použitého elektronického tovaru. Ide o odpadový materiál, ktorý sa podľa projektového tímu v súčasnosti takmer vôbec nerecykluje.

Dlaždice Common Sands Forite majú takmer terazzo vzhľad s farbami ako zelená, zlatá a čierna na priesvitných doskách. Každá dlaždica je jedinečná kvôli rôznorodosti a zložitosti sklenených kúskov. Sklo nesie zvyšky predchádzajúcich povrchových úprav a úprav, ktoré ovplyvňujú jeho farbu, zloženie a štruktúru.

Nevyužitý zdroj

Elektronické odpadové sklo je nevyužitým zdrojom, ktorý by sa mal recyklovať. Jednak preto, že spotrebuje menej energie ako pri výrobe nového skla, a jednak preto, že nedostatok piesku je novým globálnym problémom. Štúdio uvádza, že existujúce nariadenia Európskej únie o recyklácii chýbajú, pokiaľ ide o materiály na báze piesku integrované do elektronických zariadení.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Design Nature Agency (@designnatureagency)

Common Sands Forite je výsledkom trojročného výskumu spoločnosti Studio Plastique a dodáva sa v dvoch veľkostiach. Konkrétne 100×100 a 400×400 milimetrov.

Dlaždice Forite sa v súčasnosti vyrábajú z komponentov z rúr a mikrovlnných rúr. Dizajnéri majú v pláne v budúcnosti začleniť aj iné typy skla z elektronického odpadu. Tím tiež plánuje experimentovať s výrobou iných produktov. Dlaždice Forite zatiaľ v súčasnosti prechádzajú štandardným certifikačným procesom v Taliansku a tím Common Sands dúfa, že ich čoskoro bude môcť uviesť na trh.

Vedeli by ste si tieto unikátne a ekologické dlaždice predstaviť u vás doma? Podeľte sa o názor pod komentárom.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 9x
  • 0x
  • 3x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie