Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Dizajnová mobilná toaleta vyrobená z vyradeného plastu

Recyklácia plastu vďaka 3D tlači

Prenosná toaleta bola vyrobená v priebehu troch dní a pozostáva z troch častí. Ide o korpus v tvare kvapky, dvere a nádoby na tuhý odpad.

Prvý prototyp sa v súčasnosti testuje na stavenisku vo švajčiarskych Alpách. Vyrobila ho pokročilá sedemosová robotická tlačiareň v Nagamiho štúdiu v Avile. Cieľom projektu však je, aby sa 3D tlač z recyklovaného plastu stala dostupnejšia a rozšírenejšia.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa to.org (@to_creativeactivists)

Keďže 91% doteraz vyprodukovaného plastového odpadu stále čaká na recykláciu, zakladateľ To.org, Nachson Mimran povedal, že tento bohatý materiál by mohol pomôcť vytvoriť cenovo dostupnú sanitáciu a prístrešie tam, kde je najviac potrebné.

Esteticky príjemné a nesmierne užitočné

„Plastový odpad je veľmi lacný, nevyčerpateľný zdroj. The Throne je dôkazom toho, že sa dá použiť na vytváranie veľkých štruktúr, ktoré sú esteticky príjemné a nesmierne užitočné,“ povedal Mimran pre portál dezeen.com. Rovnako dodal, že podobné štruktúry by mohli predstavovať riešenie na miestach, ako sú utečenecké osady a mestské slumy.

Vedeli ste, že? Projekt Throne je evolúciou Bottle Brick Toilets, ktoré To.org zriadil v slumoch v Kampale v Ugande v roku 2018, ktoré boli vyrobené z tehál z plastových fliaš.

Spoločnosť Nagami, ktorá sa špecializuje na 3D tlačený nábytok, sa rozhodla stavať na tejto myšlienke získaním vlákna vyrobeného z recyklovaných plastových lekárskych podnosov od holandskej spoločnosti ReFlow. To je kombinované s množstvom mechanických prvkov, ako sú kovové koľajnice, ktoré sa vkladajú do rámu pri jeho potlači, aby sa do neho zmestili posuvné dvere.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa TF Chan (@tf_chan)

„Chceli sme demonštrovať, že veľkorozmerná 3D tlač môže ponúknuť oveľa viac než len ozdobné kúsky a prvky z jedného materiálu,“ vysvetlil Nagami Manuel, generálny riaditeľ Jiménez García.

Čo na toto netradičné využitie plastu z nemocníc hovoríte vy? Podeľte sa o názor v komentároch pod článkom.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 1x
  • 1x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie