Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

Obnova kúpeľov Grӧssling sa posunula opäť bližšie k realizácii

Pomohli investori

Obnova kúpeľov sa tak opäť dostala bližšie k realizácii. Vznik obchodnej spoločnosti pre kúpele a mestskú knižnicu Grössling odobrilo mestské zastupiteľstvo i Protimonopolný úrad.

Z bývalých kúpeľov tak vznikne komunitný priestor spájajúci kúpele, mestskú knižnicu, park a kaviareň. MKK Grossling, s. r. o. bude mať následne na starosti aj prevádzku týchto priestorov. Investíciu vo výške 4,1 milióna eur do obnovy kúpeľov poskytne Slovak  Investment  Holding. Sumou 850  000 eur prispeje do imania spoločnosti aj hlavné mesto. Bratislava okrem toho poskytne aj nehnuteľnosti kúpeľov a pozemky v ich blízkosti. Vďaka investorom tak môže spoločnosť získať úver na ďalších 10 miliónov eur.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa MIB (@mib.sk)

„Teším sa, že partnerom pre takýto projekt je práve SIH, ktorý na rozdiel od investorov z privátnej sféry sleduje aj iné ako komerčné parametre, ako je rozvoj kultúrnych inštitúcií v meste, ktoré sú pre mesto a jeho občanov nesmierne dôležité,“ vyjadril sa primátor hlavného mesta Matúš Vallo pre portál mib.sk.

Prvé práce už začali

Vedeli ste, že? Kúpele Grössling sú jednou z posledných neobnovených národných kultúrnych pamiatok v centre hlavného mesta.

„Obnova kúpeľov Grössling je príkladom, že aj v oblasti kultúry je možné robiť sebestačné a dlhodobo udržateľné projekty. Máme radosť, že investícia SIH pomôže prinavrátiť život tejto ikonickej pamiatke Bratislavy,” hovorí Peter Fröhlich, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva SIH.

Na zakonzervovaní pôvodných častí sa začalo pracovať už tento rok. Termín dokončenia prác a sprístupnenia kúpeľov verejnosti je naplánovaný na rok 2026.

Odborníci z OPPS Architettura, víťaza verejnej súťaže, už začali pracovať na projektovej dokumentácii. Okrem toho sa začalo aj s búracími prácami.

Čo si o tomto projekte myslíte vy? Napíšte nám do komentára váš názor.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 2x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie