Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Neobyčajný dom v Čile, ktorý splýva s prostredím

Výhľady na more a západy slnka

Projekt sa nachádza v Punta Pite, komunite, ktorá leží medzi plážovými mestami Zapallar a Papudo na čilskom pobreží. Firmy Gubbins Polidura Arquitectos a Más Arquitectos dostali za úlohu navrhnúť druhý domov pre pár s tromi deťmi.

 „Jedným z hlavných cieľov projektu bolo vytvoriť horizontálnu rovinu, veľké pódium, ktoré umožňuje bývanie a zvýrazňuje silu krajiny, výhľad na more a západ slnka,“ uviedol podľa portálu dezeen.com tím. Dvojposchodová Casa S pozostáva z betónového pódia v tvare V zakončeného preskleným objemom v tvare améby.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa THE PLAN (@theplanmag)

V rámci obydlia s rozlohou 420 metrov štvorcových je jasné rozdelenie medzi verejnými a súkromnými priestormi.

Splynutie s krajinou

Na poschodí sa nachádza kuchyňa, jedáleň a obývačka. Každá zaberá kruhovú miestnosť so zapustenou centrálnou časťou. Presklenie od podlahy až po strop umožňuje, aby boli miestnosti integrované s prírodným terénom. Žulové podlahy pokračujú vonku a ďalej pomáhajú interiéru splynúť s krajinou.

V srdci prízemia je točité schodisko, ktoré vedie dole do priestoru na spanie. Jedna strana má hlavný apartmán, zatiaľ čo druhá zahŕňa tri spálne. V celom dome tím použil obmedzenú paletu materiálov vrátane kameňa, dreva a betónu. Skladané preglejkové dosky tvoria schody a jedálenský nábytok.

Vzhľadom na veľké množstvo seizmickej aktivity v Čile architekti pri navrhovaní budovy pamätali na zemetrasenia. Hornú časť tvorí betónová doska, ktorá spočíva na 21 oceľových stĺpoch.

“Výška stĺpov je 230 centimetrov, čím sa zabráni možnej deformácii konštrukcie pri dynamickom namáhaní,” uviedol tím.

Pre viac zaujímavých projektov z oblasti architektúry a dizajnu nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 4x
  • 1x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie