Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Unikátne stredisko pre psov, ich majiteľov, netopierov i vtáky

Miesto pre všetkých

Educan je budova, ktorú navrhli dvaja španielski architekti, zakladateľ Eeestudio Enrique Espinosa a Lys Villalba. Budova je označovaná ako „škola pre psov, ľudí a iné druhy“. V prvom rade ponúka výcvik psov a kynológov, ale aj rôzne iné druhy, ktoré podporujú prirodzený ekosystém miestnej oblasti.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa revista PROJETO (@revistaprojeto)

Malé vtáky a netopiere sa živia hmyzom ako sú komáre, ktoré môžu prenášať choroby psov a zároveň prispievajú k miestnym cyklom opeľovania. Medzitým dravé vtáky pomáhajú udržiavať populácie hlodavcov pod kontrolou.

Villalba podľa portálu dezeen.com povedala, že cieľom bolo vytvoriť budovu, ktorá pomáha prírode prosperovať. „Sediac medzi poliami vo vidieckom prostredí, ktoré sa za posledné desaťročia zmenilo mestským rozvojom a intenzívnym poľnohospodárstvom závislým od pesticídov, Educan skúša spôsoby, ako obnoviť podmienky ekosystému,“ vysvetlila autorka.

Educan s rozlohou 300 metrov štvorcových je vyrobený z mimoriadne veľkých prepravných kontajnerov. Ide o jednopodlažný objekt rozdelený do troch častí. Tie predstavuje školiaca časť, učebňa a recepcia s kuchyňou a sociálnym zariadením.

Klienti Eva Alda Cano a Marcos González zdieľajú budovu s dvoma nemeckými ovčiakmi, Bichom a Bombou. V súčasnosti v ňom žije aj 20 vrabcov, šesť rodín jašteríc, päť rýchlych rodín a sova Harris. Dizajn budovy ponúka zázemie pre všetkých jej obyvateľov.

Experiment plný farieb

Podlahu tvorí betónové kamenivo, ktoré obsahuje riečne kamienky, aby bola vhodnejšia pre psie labky. Okrem toho je možné v tréningových miestnostiach položiť i syntetický trávnik. Steny sú izolované proti štekotu psov a okná sú umiestnené vo výškach, ktoré vyhovujú psom aj ich cvičiteľom. Aby nedošlo k rozptyľovaniu psov, sú okná osadené vyššie.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa • Lys Villalba • (@lysvillalba)

Vysoké stropy vytvárajú množstvo posedov pre vtáčích obyvateľov budovy a každý druh má tiež svoje vyhradené hniezdisko.

Hniezda pre netopiere sa však nachádzajú na prekvapivejšom mieste. Nachádzajú sa totiž medzi šiestimi mohutnými písmenami EDUCAN na fasáde budovy. Budova tiež integruje zber dažďovej vody a poskytuje vodou naplnené žľaby na využitie pre všetky druhy zvierat.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa • Lys Villalba • (@lysvillalba)

Educan oživuje pestrá paleta farieb, ktorá obsahuje odtiene červenej, žltej, modrej a mätovej zelenej. Tieto farby pomáhajú vniesť homogenitu do vysoko štruktúrovanej palety priemyselných materiálov, ktorá zahŕňa vlnitý kov, oceľové nosníky, obnažené potrubia a penovú izoláciu.

„Educan je experiment, ktorý ukazuje, ako môže byť poľnohospodárska architektúra aj miestom skúmania a architektonických inovácií,“ dodala autorka Lys Villalba na záver.

Aký je váš názor na tento unikátny projekt neďaleko Madridu? Napíšte nám do komentára pod článkom.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 1x
  • 1x
  • 3x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie