Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Kontroverzný most v Benátkach čakajú zmeny

Pády a úrazy

Ponte della Costituzione bol otvorený v roku 2008, je dlhý 94 metrov a vyrobený z ocele a skla.

Podľa portálu nytimes.com sa mestský úrad v Benátkach rozhodol vyčleniť 500 000 eur na výmenu dlažby z tvrdeného skla za trachytový kameň, aby bol pre chodcov bezpečnejší. Francesca Zaccariotto, radkyňa zodpovedná za verejné práce pre noviny povedala, že hlavným cieľom je zabrániť takmer každodenným pádom. „Ľudia si ubližujú a žalujú administratívu,” dodala.

Hoci ocenila prácu architekta Calatravu, povedala, že estetické kritériá by nemali prevažovať nad bezpečnostnými zásadami a keďže žaloby boli adresované mestu a nie architektovi, Benátky sa chystajú situáciu riešiť.

Most je vo veľkej miere využívaný, a to najmä turistami kvôli jeho blízkosti hlavnej vlakovej stanice v Benátkach.

Ponte della Costituzione
Zdroj foto: muratart on Shutterstock

Mestskí úradníci sa v minulosti snažili znížiť nehodovosť na Ponte della Costituzione pomocou živicových a protišmykových nálepiek. Počas vlhkého počasia sa nedávno na moste objavili i značky, ktoré chodcom doporučovali vyhýbať sa skleneným obkladom.

Kontroverzný most

Vedeli ste, že? V Benátkach je okolo 400 mostov, pričom Ponte della Costituzione je len štvrtým, ktorý bol postavený na Canal Grande od 16. storočia.

Ateliér Santiaga Calatravu podľa portálu dezeen.com navrhol, že pomôže s vypracovaním návrhu, v ktorom by mohli byť sklenené panely nahradené kameňom.

Most sprevádzali kontroverzie od jeho otvorenia. Jednou z nich bol i nedostatočný prístup pre vozíčkarov. Podľa portálu dezeen.com udelil Dvor audítorov v Taliansku v roku 2019 Calatravovi pokutu vo výške 78 000 eur za nedbalosť pri projektovaní mosta, pričom architekta obvinil z hrubej nedbanlivosti.

Pre viac zaujímavostí z oblasti architektúry a dizajnu nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 3x
  • 10x
  • 1x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie