Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Na kanáli v belgických Bruggách sa plaví drevený pavilón

Čo sa deje za fasádami?

Pavilón s názvom Bruges Diptych bol navrhnutý ako priestor na podujatia pre trienále v Bruggách v roku 2021, ktoré pre svoj tretí ročník vyzvalo k reakciám na kurátorskú tému „TraumA“.

Podľa jeho kurátorov išlo o prieskum „skrytých priestorov“, ktoré odhaľujú realitu života za vonkajším obrazom slávneho stredovekého centra mesta, ktoré je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. “Čo sa deje za tými majestátnymi fasádami?” pýtalo sa podľa portálu dezeen.com kurátorské vyhlásenie podujatia.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Afasia Arq (@afasia.arq)

Štúdio PARA odpovedalo návrhom pavilónu s formou, ktorá z diaľky vyzerá, že napodobňuje formu a mierku susedných stredovekých domov pri kanáli. Pri bližšom pohľade je pavilón rozdelený do dvoch pretínajúcich sa foriem. Tie vytvárajú ilúziu odtrhnutia, čo je koncepčná odpoveď na myšlienku odhaliť, čo sa skrýva za fasádami mesta.

Dvojník okolitých budov

Vzhľadom na stav dedičstva lokality sa pavilón vznáša na vrchole 15 spojených pontónov v kanáli, aby sa predišlo akémukoľvek dopadu na existujúce budovy, pričom medzi ním a priľahlým kanálom je len tenká medzera.

Objekt bol postavený z drevenej rámovej konštrukcie, ktorá bola vnútorne ponechaná odkrytá, aby odhalila, kde sa pretínajú strešné trámy dvoch štítových foriem pavilónu.

Veľké otvory na jednom konci tejto drevenej konštrukcie rámujú fasádu historickej budovy kanála, zatiaľ čo malé vyčnievajúce plochy na oboch stranách vytvárajú priestory na výhľad na kanál. Z vonku je drevený rám čiastočne obložený preglejkovými panelmi. Prvky na susednom dome pri kanáli, ako sú štítové vikiere a iné otvory, boli ponechané ako geometrické obrysy.

To vytvára ilúziu, že Bruges Diptych je dvojník existujúcich budov. Tenké zrkadlá inštalované na vnútorných stĺpoch odrážajú fragmenty historického okolia.

Čo si myslíte o tomto unikátnom objekte vy? Podeľte sa o váš názor v komentároch pod článkom.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 2x
  • 0x
  • 6x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie