Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

3D tlačená dedina z kakaového odpadu

Udržateľná a sebestačná

Projekt bol vytvorený pre výrobcu čokolády MUZE cacao a neziskovú organizáciu Avanti.  Komplex sa formuje ako globálna sieť udržateľných a inteligentných dedín, uhlíkovo neutrálna destinácia a inovačné centrum pre obehové hospodárstvo v kakaovom priemysle. Rovnako ponúka priestor spoločného života pre tvorcov, kde sa môžu spájať, spoluvytvárať a inšpirovať sa.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Valentino Gareri Atelier (@valentinogareriatelier)

Dizajn od Valentino Gareri atelier je v prvom rade modulárny, čo znamená, že je rozšíriteľný, replikovateľný a prispôsobiteľný rôznym miestam, rozmerom a geometriám. Okrem toho bude plne funkčná dedina fungovať ako továreň na spracovanie kakaa, továreň na čokoládu, vzdelávacie a výskumné centrum, spoločné bývanie, co-working a kultúrny referenčný bod pre miestnu komunitu a uvedomelá turistická destinácia. Dedina je tiež udržateľná a sebestačná. Vybudovaná je z miestnych materiálov, ako je bambus, drevo a 3D tlačené štruktúry vyrobené z odpadových biofilamentov z kakaových škrupín. V neposlednom rade je táto kakaová ekodedina spojená s miestnou komunitou a jej tradíciami.

Pestrofarebnosť ekvádorských domov

„Základné princípy obehového hospodárstva sme presadili natoľko, že formovali filozofiu dizajnu celého projektu. Kakaový odpad, ktorý je výsledkom procesu výroby čokolády, bude znovu použitý na 3D tlač častí dediny. Odpad sa premieňa nielen na zdroj, ale aj na architektúru. V nie príliš vzdialenej budúcnosti budeme môcť navrhovať budovy vyrobené iba z prírodných materiálov a na konci ich životného cyklu ich recyklovať, aby sme vytvorili nové, alebo ich vrátili späť do prírody,“ vysvetľuje podľa portálu designboom.com Valentino Gareri. Fasády čerpajú inšpiráciu zo širokej škály pestrofarebných ekvádorských domov a pestrých plodov kakaových stromov. Forma budov tiež uľahčuje zber dažďovej vody. Vodné nádrže sú integrované do striech, ktorých tvar čerpá inšpiráciu z miestnych ekvádorských umeleckých vzorov.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Valentino Gareri Atelier (@valentinogareriatelier)

Dedina má hustú sieť cyklistických a peších bulvárov a používanie elektrických vozidiel je vysoko podporované prítomnosťou nabíjacích staníc. Na druhej strane prejazdy osobných a nákladných vozidiel sú obmedzené len okolo továrne a výrobného areálu. Udržateľná a inteligentná infraštruktúra sa objavuje ako riešenie environmentálneho a sociálneho vplyvu kakaového priemyslu, pričom využíva model obehového hospodárstva ako kreatívne riešenie na zníženie environmentálnej stopy, vytváranie vyšších príjmov, znižovanie závislosti od zdrojov a minimalizovanie odpadu.

Pre viac zaujímavostí z oblasti architektúry a dizajnu nezabudnite sledovať naše sociálne siete.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 3x
  • 2x
  • 0x
  • 2x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie