Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

V Brightone chcú pomôcť včelám špeciálnymi tehlami

Nový domov pre včely

Zákon hovorí o tom, žeby všetky nové budovy nad päť metrov mali obsahovať včelie tehly, ako aj hniezdne búdky pre vtáky. Tieto tehly majú rovnakú veľkosť ako bežné tehly, ale integrujú sériu úzkych otvorov, ktoré poskytujú útočisko samotárskym včelám.

Hlavným cieľom zákona je zvýšenie príležitosti pre biodiverzitu. Keďže samotárske včely tvoria takmer 250 z približne 270 druhov včiel v Británii, zohrávajú dôležitú úlohu v prirodzenom ekosystéme.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Green&Blue (@greenandblueuk)

“Včelie tehly sú len jedným z mnohých opatrení, ktoré by skutočne mali byť zavedené na riešenie obáv o biodiverzitu, ktoré vznikli počas rokov zanedbávania životného prostredia,” povedal pre portál dezeen.com Robert Nemeth, ktorý stojí za iniciatívou. “Zvýšená výsadba, úkryty pre ježkov a kŕmidlá pre vtáky sú príkladmi iných lacných a jednoduchých nápadov, ktoré by spolu mohli viesť k ľahkým strednodobým ziskom,” dodal.

Faye Clifton zo spoločnosti Green&Blue, ktorá vyrába včelie tehly, uviedla, že obnovujú existujúci typ hniezda, ktorý je obľúbený u včiel samotárok, ktorý je čoraz vzácnejší kvôli charakteru moderných konštrukcií. “Samotárske včely hniezdia v rozpadávajúcej sa maltovej omietke a starom murive. Moderné budovy sú však také dokonalé, že všetky dutiny sú upchaté,“ uviedla Faye Clifton.

Len tehly nestačia

Faye Clifton však podotkla, že tehly sú účinné iba vtedy, ak sú umiestnené v blízkosti výsadby priateľskej k včelám. Dôvodom je, že väčšina včiel samotárok hľadá potravu iba do 100 metrov od miesta hniezdenia.

“Nehovoríme, že včelie tehly sú riešením na všetko. Nehovoríme o použití tehál a zanedbaní výsadby. Ide o súčasť celkového prístupu k zvyšovaniu biodiverzity a budovaniu s ohľadom na prírodu,“ vysvetľuje za spoločnosť Green&Blue.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Green&Blue (@greenandblueuk)

Vedeli ste, že? Spoločnosť Green&Blue uviedla na trh svoju včeliu tehlu už v roku 2014.

Spoločnosť Green&Blue v minulosti uskutočnila dvojročný výskumný projekt s Univerzitou v Exeteri s cieľom otestovať, ako farba a výška ovplyvňujú účinnosť včelej tehly. Green&Blue verí, že politika Brightonu by mohla vytvoriť príležitosť na rozsiahlejšiu štúdiu vplyvu včelích tehál počas dlhšieho časového obdobia. “Musí to byť viac ako päť až desať rokov. Chceme zmapovať vplyv v celej krajine tým, že zapojíme ľudí, ktorí začleňujú naše produkty. Brighton tak môže byť skvelým testovacím prostredím,” dodala Faye Clifton.

Vedeli by ste si niečo podobné prestaviť aj na Slovensku? Napíšte nám do komentára váš názor.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 6x
  • 1x
  • 2x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie