Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Unikátne športovisko ZOH 2022 v bývalom priemyselnom parku

Nové využitie areálu bývalej oceliarne

Na skokanskom mostíku s výškou 60 metrov sa na prebiehajúcich olympijských hrách budú konať lyžiarske a snoubordové preteky big air.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Beijing 2022 (@beijing2022)

Olympijské dejisko Big Air Shougang bolo postavené v západnej štvrti Shijingshan v Pekingu a nachádza sa v bývalom priemyselnom parku Shougang, ktorý bol pred zatvorením v roku 2011 najväčšou oceliarňou v regióne. Z veľkej časti oceľová konštrukcia navrhnutá spoločnosťou TeamMinus zaberá dramatickú polohu vedľa štyroch veľkých chladiacich veží medzi bývalým chladiacim jazerom a riekou Yongding.

Keďže 60-metrová konštrukcia bola navrhnutá tak, aby sa používala skôr na preteky big air než na tradičné skoky na lyžiach, má osobitý tvar. Štruktúra podopretá stĺpom, ktorý obsahuje výťah pre športovcov, má tri odlišné časti.

Jedno z mála nových športovísk

Má dlhý sklon, za ktorým nasleduje plochejšia stredová časť, kde sa nachádza štartovacia rampa, a nakoniec kratšia šikmá pristávacia plocha. Na základni zoskoku sú okolo doskočiska vybudované betónové tribúny s 2500 stálymi miestami na sedenie. Kapacita pre olympiádu bola zvýšená ďalšími oceľovými stojanmi.

Miesto konania Big Air Shougang je súčasťou plánu prestavby bývalej oceliarne a niekoľkých ďalších budov pre olympijské hry.

Vedeli ste, že? V rámci širšieho rozvoja priemyselného areálu sa plánuje i výstavba mnohých kancelárskych blokov spolu s konferenčným centrom, aquaparkom a múzeom.

Big Air Shougang je jedným z mála nových miest postavených pre zimné olympijské hry v roku 2022. Mnohé miesta boli totižto vybudované už na letné olympijské hry v Pekingu 2008.

Aký šport si počas olympijských hier nenecháte ujsť? Napíšte nám do komentára, ako na vás pôsobia športoviská zimnej olympiády v Pekingu.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 2x
  • 7x
  • 6x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie