Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Čo všetko čaká zanedbanú budovu v Sade Janka Kráľa v Bratislave?

Oddych pri šálke kávy či romantická večera

Budova z 80. rokov bude revitalizovaná v rámci obnovy Sada Janka Káľa v rámci iniciatívy Živé miesta. Objekt v minulom roku odkúpilo hlavné mesto. „Odkedy sme sa stali vlastníkmi tohto, pre park extrémne dôležitého priestoru, pracujeme na jeho rekonštrukcii, hľadáme odpoveď na otázku, ako má vyzerať a čo tam má byť. Budova bude po obnove miesto pre všetky komunity, ktoré majú Sad Janka Kráľa radi. Niekto možno použije len kvalitné WC, niekto si sem príde oddýchnuť pri šálke kávy a niekto sem možno príde na romantickú večeru. Počítame s tým, že tu bude mať zázemie aj naše BKIS pre kultúrne akcie. Pracujeme na dokončení projektovej dokumentácie a veríme, že realizácia začne už v najbližších mesiacoch,” povedal pre portál mib.sk primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Cieľom obnovy Sadu Janka Kráľa je zvýšenie bezpečnosti a vytvorenie ideálnych podmienok pre voľnočasové aktivity. V budove má v budúcnosti vzniknúť gastroprevádzka, bezbariérové verejné toalety či zázemie pre Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS).

Vedeli ste, že? Sad Janka Kráľa bol založený v rokoch 1774 až 1776. Rozprestiera sa na ploche 42 hektárov.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa MIB (@mib.sk)

Práce by podľa odhadov mali začať už v priebehu tohto leta. Metropolitný inštitút tiež uvádza, že najväčšiu časť prác predstavujú búracie práce v interiéri a nové rozmiestnenie priečok. Okrem toho projekt počíta i s výmenou strechy objektu. Odhadovaná suma na renováciu je odhadovaná na 600 000 eur bez DPH.

„Z našich zistení vyplýva, že v poobedných hodinách sa zvyšuje návštevnosť Sadu Janka Kráľa a ožívajú najmä prevádzky s občerstvením a ich najbližšie okolie. Prevládajú mladí ľudia do 30 rokov a rodiny s deťmi. Budúca gastroprevádzka, ktorú architekti umiestnili do pôdorysu v tvare kríža, má počas dňa fungovať ako rodinné bistro. Podvečer sa tento priestor zmení na slušnú reštauráciu s niekoľkými dobrými jedlami,“ vysvetlil Marcel Dzurilla, riaditeľ sekcie tvorby mestských priestorov z Metropolitného inštitútu Bratislavy.

Holopriestor s dizajn manuálom

Obnova pôvodnej presklenej fasády objekt opäť prepojí s parkom. Tá by mala okrem iného zahŕňať i keramický obklad, ktorý bol v minulosti jej súčasťou. Obnovy sa dočká i fontána, ktorá je súčasťou stavby.

Vedeli ste, že? Počas obhliadky bola nájdená plastika od výtvarníčky Ľuby Končekovej – Veselej, ktorá by mala byť po obnove vystavená v prevádzke.

Architekti zo Studený architekti s.r.o., ateliér Ľubomír Závodný s.r.o., Mag. arch. Peter Stec, ArtD., Terra Florida, v.o.s. v rámci projektu pripravujú holopriestor s funkčným technickým zariadením. Následne bude vypracovaný dizajn manuál pre budúceho nájomcu priestoru. Ten si môže interiér prispôsobiť a vytvoriť tak unikátnu atmosféru.

„Máme radosť, že existuje možnosť podieľať sa na architektonických zákazkách vo verejnom priestore. Navyše zo strany MIBu vidíme záujem o kvalitu, čo je kritérium pre dobrý výsledok. Na Slovensku to ešte stále nie je pravidlo, ale v posledných rokoch sa to zlepšuje a mestá si volajú na pomoc architektov. V našom návrhu dávame dôraz najmä na funkčnosť, bezbariérovosť, bezpečnosť a udržateľnosť. Ide o verejnú budovu, ktorá má slúžiť všetkým a zároveň nesmie byť v parku dominantná. Práve presklenie prednej časti zasadí objekt viac do prírodného prostredia,“ dodal architekt Ján Studený zo Studený architekti s.r.o.

Celková obnova Sadu Janka Kráľa v Bratislave je súčasťou Programu obnovy verejných priestorov Živé miesta. Ten si dáva za cieľ modernizáciu dlhodobo zanedbaných verejných priestranstiev v hlavnom meste.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 6x
  • 7x
  • 1x
  • 4x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie