Dnes je 18.apríla 2024, meniny má Valér

High-tech architektúra sa zrkadlí vo výraznom dome v Barcelone

Otvorenosť a jednoduchosť

Obydlie s názvom Casa Collumpio, ktoré sa nachádza v zadnej uličke v blízkosti parku Güell od Antoniho Gaudího v Barcelone, kombinuje obytné priestory s priestorom pre vlastnú kanceláriu štúdia.

Casa Collumpio je koncipovaný ako súbor troch flexibilných, otvorených podlaží okolo centrálneho jadra. Jednotlivé poschodia sú tiež čo najjednoduchšie uzavreté, aby sa mohli časom vyvíjať tak, aby vyhovovali jeho obyvateľom. „Dom bol od samého začiatku navrhnutý tak, že každé poschodie bolo úplne otvorené,“ uviedlo štúdio MACH pre portál dezeen.com.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Dezeen (@dezeen)

„Samozrejme, že ide o to, aby obývacia a kuchynská časť zostali rovnaké, ale v polopodzemnom podlaží a na prvom poschodí sa pôvodne plánovali dve spálne, každá so svetlými stenami, ktoré by bolo možné v budúcnosti odstrániť alebo zmeniť,“ pokračovalo štúdio.

Myšlienka flexibility

Casa Collumpio sedí na ťažkom betónovom základe, ktorý obsahuje mierne zapustené prízemie, pričom jeho dve horné poschodia sú postavené z ľahkého oceľového rámu.

Betónové prízemie zahŕňa spálňu, zatiaľ čo prvé poschodie disponuje obývacou izbou a kuchyňou. Pod stropom z vlnitej ocele ponúka najvyššie poschodie priestor pre druhú spálňu, ktorú v súčasnosti využíva MACH štúdio ako kanceláriu.

Myšlienka flexibility je zdôraznená tým, že materiály v interiéri Casa Collumpio sú ponechané odkryté, čím prinášajú industriálny pocit, ktorý pokračuje aj v oceľovom a betónovom zariadení. S touto surovosťou kontrastuje žiarivo žltá povrchová úprava, ktorá bola použitá na fasáde, zadnej fasáde i schodisku, čo bolo inšpirované britskou high-tech architektúrou konca 20. storočia.

Ako pôsobí tento dom na vás? Vedeli by ste si predstaviť bývanie v podobnom objekte? Napíšte nám do komentára.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 8x
  • 0x
  • 2x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie