Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Unikátny hotel v Nórsku s výhľadom na Atlantický oceán

Tiché útočisko so severským charakterom

Hotel, ktorý má byť postavený na západnom pobreží Fedje, ponúkne tiché útočisko pre turistov, ktorí chcú zažiť život na ostrove. Dizajn štúdia Saunders Architecture so sídlom v Bergene má tiež za cieľ poskytnúť návštevníkom nenápadný, no luxusný zážitok, ktorý bude odrážať severský životný štýl.

„Chceme vytvoriť tiché útočisko,” povedal pre portál dezeen.com zakladateľ štúdia Todd Saunders. Chceme, aby návštevníci cítili, že ide o jedinečné a špeciálne miesto,” dodal.

„Našim cieľom tiež je, aby pocit zvnútra aj zvonku odrážal jednoduché spôsoby, akými severské krajiny zažívajú svoju vlastnú verziu luxusu. Verzia, ktorá je založená na menšom hluku, mimoriadne dobrom remeselnom spracovaní, no zároveň na jednoduchej nekomplikovanej palete materiálov, jedál a zážitkov,“ vysvetlil autor.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Saunders Architecture, NORWAY (@saundersarchitecture)

Projekt je súčasťou širšieho hlavného plánu, ktorý Saunders Architecture vyvíja s majiteľom miestnej pálenice whisky Feddie Ocean Distillery. Ten by mal zahŕňať i vytvorenie dvoch nových dedín. Projekt tak reaguje na zmenšujúcu sa a starnúcu populáciu Fedje a dúfa, že vytvorí viac príležitostí pre cestovný ruch na ostrove na podporu liehovaru a ďalších vznikajúcich podnikov.

Výhľady na Atlantický oceán

Hotel bude umiestnený na západnom pobreží ostrova, na mieste vybranom pre jeho izolovanosť, no zároveň v pešej vzdialenosti od hlavného mesta. Toto miesto tiež poskytne hotelu nerušený výhľad na Atlantický oceán a umožní návštevníkom zažiť dramatické zmeny počasia na pobreží.

„Chceli sme západné miesto, kde by ste videli západ slnka a miesto, kde by ste mohli sledovať kruté búrky v severnom Atlantiku, ako aj pokojnú a tichú krásu tejto severskej krajiny počas dní, keď je slnko bez vetra,“ povedal Saunders.

Saunders Architecture navrhla pre hotel formu v tvare U, zloženú z troch krídel, ktoré obkolesujú vnútorný dvor. Toto usporiadanie vychádza zo zoskupení tradičných farmárskych budov v Nórsku. Tie sú navrhnuté tak, aby vytvorili vonkajšie priestory chránené pred vetrom.

Vedeli ste, že? Saunders Architecture bola založená kanadským architektom Saundersom v Bergene v roku 1998.

Stredové rameno pôdorysu v tvare písmena U bude vyvýšené nad terénom, vykonzolované z priľahlých krídel. To má návštevníkom umožniť prejsť popod budovu na prízemnú vyhliadku s výhľadom na oceán. Jedno z priľahlých bočných krídel sa zloží nahor a vytvorí vežu, zatiaľ čo protiľahlé krídlo sa bude zvažovať nadol a vytvorí rampu na strechu hotela.

Strecha, ktorá bude verejne prístupná, sa prispôsobí Allemannsretten, zákonu v Nórsku, ktorý každému človeku dáva slobodu túlať sa po neobrábanej pôde.

“S týmto vedomím som chcel vytvoriť budovu, ktorá neberie pôdu ľuďom navštevujúcim ostrov a najmä miestnym obyvateľom žijúcim na Fedje,” povedal Saunders. „Väčšina hotelov privatizuje a zaberá pôdu. Ja som chcel budovu, ktorá dáva,” dodal architekt.

Odkaz na miestnu ľudovú architektúru

Strecha bude doplnená veľkými skalami navrhnutými tak, aby slúžili ako sedadlá a priestory na pestovanie miestnych byliniek, ktoré môžu kuchári v hoteli použiť pri varení.

Hotel Fedje bude zvonka obložený zmesou šindľov z borovicového dreva a recyklovanej bridlice, ktorá bude odkazovať na miestnu ľudovú architektúru. Borovica bude ponechaná neošetrená, aby časom získala strieborno-šedý odtieň a bridlica bude umiestnená na exponovanejšej severnej a východnej strane budovy.

Interiér hotela Fedje ešte nebol odhalený. Bude ale obsahovať až 75 izieb. Každá z nich bude navrhnutá tak, aby posteľ smerovala k oceánu. Veža bude obsahovať verejné priestory vrátane baru, kúpeľov a reštaurácie na najvyšších poschodiach.

“Chceme vytvoriť špeciálne miesto, ktoré oslavuje okolitú prírodu a mohlo by byť také dobré, že si ho človek vyberie ako destináciu, ktorú treba zažiť,” povedal Saunders.

Chceli by ste si vychutnať pobyt v tomto unikátnom hoteli v ešte unikátnejšom prostredí? Napíšte nám do komentára pod článkom váš názor.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 5x
  • 6x
  • 3x
  • 7x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie