Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Sídlo pre organizáciu UKHarvest tvorili architekti spolu s komunitou

Z pošty a supermarketu nový flexibilný priestor

Nourish Hub, ktorý sa nachádza na Edward Wood Estate v Hammersmith, poskytuje prvý trvalý domov pre organizáciu UKHarvest. Cieľom projektu je poskytnutie pomoci miestnym obyvateľom. Londýnska časť Hammersmith & Fulham je totižto jedna zo štvrtí s najvyššou závislosťou od potravinových bánk. Nourish Hub nebude však poskytovať iba jedlo, ale i príležitosti precvičiť si kuchárske zručnosti, dozvedieť sa o výžive a získať pracovné miesta v potravinárskom priemysle.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa RCKa architects (@rckarchitects)

Priestor zahŕňa obchodnú kuchyňu, učebnú kuchyňu a flexibilný priestor, ktorý možno využiť ako jedáleň, pracovný priestor, triedu alebo miesto konania podujatí.

Úlohou štúdia RCKa nebolo len plánovať interiér, ale nájsť spôsoby, ako posilniť miestnu komunitu, aby sa zapojila do zariadenia a prispôsobila si ho. Stratégia dizajnu sa zamerala na to, aby priestor, v ktorom predtým sídlila pošta a supermarket, bol čo najprístupnejší.

Fasáda sa dá otvoriť vďaka posuvným skleneným dverám, zatiaľ čo svetlé farby a výrazné nápisy vytvárajú priateľský pocit. „Prvou výzvou je dostať ľudí cez dvere, takže Hub sa musel zdať otvorený a ústretový pre celú komunitu,“ povedal podľa portálu dezeen.com Dieter Kleiner, riaditeľ RCKa.

Nekonvenčná práca s komunitou

Pri vývoji dizajnu sa architekti nerozhodli pre tradičný program zapojenia komunity. Namiesto toho usporiadali celý rad pop-up aktivít, aby prilákali záujem miestnych obyvateľov a dozvedeli sa o ich skúsenostiach. Začali maľovaním grafickej nástennej maľby nad starými okenicami. Zriadili aj vonkajšiu kuchynku, vytvorili hravé dotazníky a zorganizovali workshopy s deťmi.

“Nebolo to o spoločnom navrhovaní priestoru s miestnymi ľuďmi. To nebolo to, čo sme potrebovali. Mali sme tri ciele: zvýšiť povedomie o projekte, otestovať nápady a vytvoriť miestnu identitu, vysvetlil architekt projektu Anthony Staples.

V jednej detskej dielni účastníci vytvorili grafické návrhy zo surového ovocia, zeleniny a obilnín. Jeden z týchto návrhov je teraz namaľovaný na strope, zatiaľ čo iný sa zmenil na keramické obklady stien.

Pre vnútorné usporiadanie si RCKa vzalo podnety z viktoriánskych kuchýň. Učebná kuchynka má podobu veľkého ostrova, v otvorených skriniach je umiestnený riad a kuchárske knihy. „Naozaj nás inšpirovali staromódne kuchyne, ktoré sú veľmi výkonné. Všetko je vystavené, takže keď vojdete dnu, máte pocit, že sa chcete vecí dotknúť,“ povedal Staples.

Priestor je zariadený drevenými stolmi a stoličkami vo výrazných odtieňoch červenej a žltej. Pridané sú aj rôzne detaily, aby bol priestor prístupný širokému okruhu užívateľov. Patria sem znížené povrchy, ktoré vyhovujú používateľom invalidných vozíkov a záves, ktorý podporuje tých, ktorí majú špecifické potreby súkromia.

Yvonne Thomson, generálna riaditeľka UKHarvest, verí, že tento koncept môže pomôcť pri riešení problémov potravinovej chudoby a neistoty, ktoré ovplyvňujú odhadom 8,4 milióna ľudí v Spojenom kráľovstve.

Ako tento projekt vidíte vy? Podeľte sa o váš názor v komentároch pod článkom.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 4x
  • 1x
  • 6x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie