Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Stolička vyrobená z odpadu z výroby okuliarov

Dánska nábytkárska značka Muuto predstavila recyklovanú plastovú verziu svojej stoličky Fiber Chair, ktorú navrhlo kodanské štúdio Iskos-Berlin.

Obyčajné predmety so silnou identitou

Muuto pôvodne uviedla stoličku na trh v roku 2014 a jej opätovné uvedenie je súčasťou snahy o vytvorenie udržateľnejších produktov s použitím opätovne použitých surovín. „Fibre Chair je jedným z našich najobľúbenejších dizajnov, moderná, no nadčasová stolička,“ uviedla podľa portálu dezeen.com značka Muuto. „Skok z pôvodného na recyklovaný plast pri jeho výrobe sa javí ako ambiciózny východiskový bod, ako sa stať cirkulárnejším v našej spotrebe surovín,“ dodala.

Stolička Fiber Chair bola navrhnutá spoločnosťou Iskos-Berlin. „Jednou z najťažších a najušľachtilejších disciplín dizajnu je vytvárať jednoduché, dobre fungujúce a takmer obyčajné predmety, ktoré však majú silnú identitu,“ povedali zástupcovia štúdia.

„Navrhli sme stoličku Fiber Chair prostredníctvom jasného sochárskeho jazyka, ktorý odmieta robiť kompromisy v oblasti pohodlia,“ pokračovali. “Je to stolička zbavená všetkých nepotrebných vrstiev. Ikonická forma spája mäkké, objímajúce krivky s inovatívnym kompozitom z drevených vlákien, čo dáva stoličke Fiber Chair jedinečný výraz a hmatovú textúru.”

Odpad z výroby okuliarov

Stolička je vyrobená z kompozitu plastu a drevených vlákien, čo jej dodáva matný povrch a výrazný vzhľad. 80 percent použitých plastov sa recykluje z postindustriálneho odpadu z výroby okuliarov. Zámerom zmesi recyklovaného plastu a drevených vlákien je dodať stoličke jedinečný vzhľad s jemným estetickým detailom, vďaka ktorému dizajn ožije dotykom.

Obnovená stolička Muuto je k dispozícii v presne rovnakej farebnej škále ako pôvodná stolička, vrátane čiernej, zelenej, šedej, okrovej a bielej s možnosťou dubových, kovových a otočných podnoží.

“My v Muuto neustále spochybňujeme náš prístup a metódy, aby sme dospeli k novým perspektívam škandinávskeho dizajnu,” povedala značka.

„Nová verzia stoličky Fiber Chair z recyklovaného plastu je výsledkom výzvy, ktorú sme si sami položili – prehodnotiť spôsob, akým pracujeme s recyklovaným plastom. Vytvoriť niečo silné a odolné z recyklovaných materiálov, ktoré by sa zhodovali s našou charakteristickou farebnou paletou a vydržali každodenné opotrebovanie. Táto komplexná a zároveň vzrušujúca výzva nás priviedla do nových oblastí výskumu a inšpirovala nás k vývoju nového kompozitného materiálu v tomto procese.”

V akej farbe by ste chceli mať doma túto unikátnu stoličku? Napíšte nám do komentára.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie