Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

Neónovo-ružové schodisko a plošina ponúknu výhľady na Rotterdam

Holandská architektonická kancelária MVRDV odhalila plány na inštaláciu obrovského neónovo-ružového schodiska cez exteriér Rotterdamského inštitútu Het Nieuwe Instituut, ktoré povedie k vyhliadkovej plošine v rovnakej farbe na jeho streche.

Dočasná inštalácia s názvom The Podium sa bude rozprestierať od námestia na prízemí pred Het Nieuwe Instituut, vedľa budovy skladu umenia Depot Boijmans Van Beuningen navrhnutej MVRDV a bude stúpať pozdĺž kultúrneho centra.

Schodisko bude podopierané systémom lešenia a bude viesť na strechu Het Nieuwe Instituut. Tá bude zakončená neónovo ružovým pódiom s vyhliadkovou plošinou, ktorá návštevníkom ponúkne panoramatický výhľad na Rotterdam.

Inštalácia bude súčasťou Rotterdamského mesiaca architektúry a poskytne festivalu centrálnu polohu s rozlohou 600 metrov štvorcových. Tá bude môcť verejnosť bezplatne zažiť a zároveň bude hostiť množstvo architektonických podujatí.

Pódium predĺži výšku budovy o 29 metrov. 143-schodové schodisko poskytne návštevníkom malebnú, svetloružovú prechádzku na strechu. Prístup na strešné pódium umožní i výťah z Het Nieuwe Instituut.

Inštalácia bude nástupcom inštalácie schodiska The Stairs od MVRDV z roku 2016. Táto inštalácia podobne priviedla návštevníkov na strechu kancelárskeho bloku v centre mesta Rotterdam a bola postavená v rámci 75. výročia povojnovej rekonštrukcie mesta.

Vedeli ste, že? V roku 2021 MVRDV otvorilo Depot Boijmans Van Beuningen, priamo oproti Het Nieuwe Instituut, ktoré poskytlo verejnosti prístup k 151 000 umeleckým dielam.

Pódium sa má otvoriť 1. júna 2022 v čase Mesiaca architektúry v Rotterdame a pre verejnosť bude otvorené do augusta. Na strešnom pódiu sa bude konať množstvo prednášok, besied, filmov a výstav.

Napíšte nám do komentára váš názor na tento výrazný projekt.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie