Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Nevyužité lomy v Číne premenili na multifunkčné priestory

Interdisciplinárna prax DnA Design and Architecture priniesli život do deviatich, z viac ako 3 000, malých opustených lomov, roztrúsených v hornatej krajine okresu Jinyun v Číne.

Zhodnotenie nevyužitých lomov

Pekinská architektka Xu Tiantian a jej tím tesali do skál, aby vytvorili priestory na zhromažďovanie, ktoré by umožňovali kultúrne a spoločenské aktivity. Prostredníctvom týchto zariadení sa snažili vytvoriť nové ekonomické perspektívy pre vidiecke obyvateľstvo, pričom rešpektovali historický kontext.

Na Aedes Architecture Forum v Berlíne sa uskutoční výstava Jinyun Quarries – The Quarry as Stage. Návštevníkov ponoria do ohromujúcej inštalácie fotografie, plány, série modelov či filmov, ktoré oživujú štruktúry vytesané do skál.

Pri realizácii inštalácií aj výstavy sa podľa portálu designboom.com bral do úvahy šetrný prístup k životnému prostrediu. Modely vyrobené v Číne boli prevezené do Nemecka vlakom a všetky ostatné komponenty výstavy boli zmontované v Berlíne.

Kraj Jinyun sa nachádza v južnom centre provincie Če-ťiang, oblasti obklopenej prevažne lesmi. Pre svoju morfológiu a absenciu úrodnej pôdy je poľnohospodárska výroba náročná. Preto sa miestne hospodárstvo spoliehalo prevažne na ťažbu kameňa. Dnes sú kamenné lomy opustené, slúžia na chov sliepok, ako rybníky, alebo jednoducho chátrajú. Administratíva hľadá nové príležitosti, ako zblížiť ľudí a podporiť ekonomiku týchto regiónov. Práve v tomto kontexte sa architekti snažili premeniť ruiny krajiny na spoločenské centrá, ktoré spájajú súčasný svet zasadený do historickej topografie. DnA Design and Architecture svojimi zásahmi poskytujú návštevníkom jedinečné priestorové zážitky sprevádzané dramatickým prírodným nasvietením a akustikou.

Multifunkčné využitie

Niektoré z týchto miest dosahujú výšku až tridsaťosem metrov a vytvárajú dobrú akustiku, ktorá môže poslúžiť na operné predstavenia alebo prezentácie. Stúpaním po schodisku môžu návštevníci nájsť ďalšiu stanicu a vychutnať si západ slnka nakukujúci cez dieru medzi skalami. Drevené kusy nábytku sprevádzajú priestory a pozývajú návštevníkov, aby si oddýchli, skúmali a interakovali. Jednotlivé lokality sa vyznačujú jedinečnými a náhodnými tvarmi vytesanými do skaly a spája ich chodník, ktorý je vzhľadom na výškové rozdiely prístupný cez schodisko.

Výstava predstaví diela zo všetkých deviatich revitalizovaných kamenných lomov, ktoré už boli dokončené a majú nové využitie, ako aj tie, ktorých obnova ešte čaká. Modely napodobňujú štruktúry vytesané do skaly. Doplnené sú veľkoformátovými fotografiami, plánmi a popismi. Filmy zas ukazujú historické pozadie kameňolomov od ich vzniku, ako fungovali v priebehu rokov a ako obyvateľstvo, remeselníci a administratíva prijali a zhodnotili dnes vytvorenú infraštruktúru.

Čo si myslíte o tomto unikátnom projekte? Napíšte nám do komentára pod článkom váš názor.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 1x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie