Dnes je 18.apríla 2024, meniny má Valér

Uhlíkovo neutrálne sídlo a továreň pre výrobcu bicyklov Brompton

Britský výrobca bicyklov Brompton predstavil plány na vybudovanie uhlíkovo neutrálneho sídla a továrenskej budovy. Pozrite sa s nami na projekt štúdia Hollaway Studio v Ashforde v Kente.

Ambiciózne ciele

Zariadenie, ktoré výrobca Brompton predstavil ako továreň budúcnosti, bude stáť v nevyužívanej mokraďovej oblasti, ktorá bude v rámci plánov prerobená na prírodnú rezerváciu.

Budova by mala vytvoriť priestor pre výrobné zariadenia prístupný pre verejnosť. Samozrejmosťou by mal byť vyhradený prístup pre bicykle prostredníctvom rampy nad mokraďami.

Vedeli ste, že?  Sídlo výrobcu a továrenská budova by mala byť dokončená v roku 2027.

Ambíciou a cieľom Bromptonu je, aby bola budova uhlíkovo neutrálna, ale zároveň poskytovala najmodernejšie zariadenia pre spoločnosť, ktoré by pomohli dosiahnuť cieľ vyrábať 200 000 bicyklov ročne.

Pre štúdio Hollaway Studio sa tak stala hnacou silou práve udržateľnosť. Budovu navrhli tak, aby optimalizovala prirodzené denné svetlo a vetranie, využívala veternú a slnečnú energiu a čerpala teplo zo zeme cez základové pilóty.

Štúdio sa tiež zaviazalo, že bude zodpovedne získavať materiály a zabezpečí, aby sa lokalita v budúcnosti mohla prispôsobiť na iné účely. „Výzvou pri navrhovaní tejto novej udržateľnej továrne pre Brompton bolo prehodnotiť koncept továrne a zároveň vytvoriť symbiotický vzťah medzi priemyslom a prírodou,“ povedal pre portál dezeen.com architekt a zakladateľ ateliéru Guy Holloway.

Prispôsobenie sa klimatickým zmenám

Budova kruhového tvaru je zdvihnutá 2,2 metra nad zemou, aby sa minimalizoval jej vplyv na mokrade a divokú prírodu. Súčasťou budovy bude Brompton Museum, priestory určené na podujatia, strešná jedáleň s terasou, ako aj kancelárie a výrobné zariadenia pre viac ako 1 500 zamestnancov.

Brompton v súčasnosti vyrába svoje priekopnícke skladacie bicykle v Greenforde v západnom Londýne. Značka prisľúbila, že toto zariadenie ponechá otvorené minimálne do roku 2030. Presťahovanie sa do Ashfordu umožní značke zachovať si spojenie s hlavným mestom, no zároveň bude v dosahu Európy vďaka železničnému spojeniu Eurostar.

„Keďže čelíme klimatickým zmenám v kombinácii so zlým duševným a fyzickým zdravím v našich mestách, kde žije väčšina svetovej populácie, musíme sa prispôsobiť,“ povedal podľa spomínaného portálu Will Butler-Adams, generálny riaditeľ spoločnosti Brompton.

„Máme pred sebou dlhú cestu s plánovaním a rozvojom novej lokality, ale sme vďační za podporu rady Ashford Borough Council, Hollaway Studio a Quinn Estates pri dosahovaní našej spoločnej ambície vybudovať túto revolučnú a trvalo udržateľnú továreň na výrobu bicyklov,“ dodal.

Pre viac zaujímavostí z oblasti architektúry a dizajnu nás sledujte aj na sociálnych sieťach.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 1x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie