Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Unikátny priestor v historickej budove: Túto zmrzlináreň v Brne neobíďte!

V pamiatkovo chránenom mestskom dome v Brne vznikla zmrzlináreň s názvom Ještě jednu. Vstúpte do jej unikátneho interiéru spolu s nami.

Odkaz na históriu

Priestory zmrzlinárne Ještě jednu nájdete v centre Brna, konkrétne na ulici Minoritská. Za interiérom tejto prevádzky stojí ateliér Holky rády architekturu. Zadaním bolo vytvorenie prevádzky, ktorá obsahuje zázemie pre prípravu zmrzliny a výdajné miesto s mraziacimi boxami. Keďže ide o pomerne malý priestor, bolo pre štúdio výzvou umiestniť všetko funkčne a prehľadne.

Koncept zmrzlinárne pracuje s históriou miesta, využíva klenby a oblúky a odkazuje na pôvod talianskeho produktu na českom mieste. Priestor prípravovne a výdaja bol oddelený sklenenou priečkou. Človek za sklom sa tak stáva alchymistom, ktorý mieša a pripravuje zmrznutú pochutinu,“ vysvetľuje pre portál archiweb.cz Barbora Kudelová z ateliéru Holky rády architekturu.

Odkaz, odraz a oblúk

Za kľúčové miesto priestoru označila autorka výjadný pult, kanelúru odliatu z bieleho betónu, ktorý odkazuje na starorímsku históriu. Prednú časť tiež dopĺňa vstavaný mraziaci box s kelímkami so zmrzlinou, ktoré si môže zákazník odniesť domov. „Detailom sú nerezové umývadlá, fontány, ktoré pripomínajú pouličné fontány južanských štátov. Tie slúžia na umytie rúk, za barom potom dopĺňajú z hygienických požiadaviek tretie umývadlo. Priestor je HRA s tromi “O”. Odkaz, odraz a oblúk. Človeka zakaždým chytí iný detail. Stavajte sa,“ dodáva a pozýva Barbora Kudelová.

Vašej pozornosti určite neunikne ani táto socha držiaca kornút so zmrzlinou.

Koho by ste radi zobrali na zmrzlinu do tejto unikátnej zmrzlinárne? Podeľte sa s nami o váš názor na tvorbu ateliéru Holky rády architekturu.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 1x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie