Dnes je 08.mája 2024, meniny má Ingrida

Najužší mrakodrap na svete: Nová ikona panorámy New Yorku

Na fasáde najužšieho mrakodrapu na svete 111 West 57th Street boli dokončené posledné úpravy. Pozrite sa s nami na stavbu od SHoP Architects, ktorá mení panorámu New Yorku.

Jedno poschodie, jedna rezidencia

Veža vysoká 435 metrov bola koncom marca dokončená a developeri oznámili, že je pripravená na nasťahovanie obyvateľov.

Veža navrhnutá štúdiom SHoP Architects sa nachádza na mieste, ktoré sa začalo nazývať Billionaires’ Row v centre Manhattanu. Stavba mrakodrapu bola ohlásená už v roku 2013.

Je to práve pomer výšky k šírke tejto stavby 24:1, ktorý z nej robí najužší mrakodrap na svete. Podľa štúdia bola veža postavená z najpevnejšieho betónu na svete.

Vedeli ste, že? Okrem toho, že ide o najužší mrakodrap na svete je i druhým najvyšším na západnej pologuli.

Vo veži sa na jednom poschodí nachádza jedna rezidencia. Ďalších 14 je v priľahlej významnej budove Steinway, čím sa ich celkový počet zvyšuje na 60.

Búranie predsudkov

„Akékoľvek predpojaté predstavy, ktoré mal náš tím o mrakodrapoch v New York City, boli nahradené príležitosťou urobiť niečo, čo sa nikdy predtým neurobilo,“ povedal pre portál dezeen.com Gregg Pasquarelli, riaditeľ SHoP Architects. “Ako Newyorčania sme neuveriteľne hrdí, že môžeme do našej panorámy pridať novú ikonu.”

Budova sa na vrchole zužuje k plochému okraju. Jeho východná a západná fasáda je obložená terakotovými dlaždicami s bronzovými akcentmi, zatiaľ čo sklenené steny sú orientované na Central Park na sever a Dolný Manhattan na juh. Interiéry realizovalo štúdio Sofield.

V budove sa nachádza aj 25-metrový bazén, ako aj ďalšie luxusné vybavenie vrátane súkromnej jedálne a fitnescentra a terasou.

Ako na vás pôsobí tento unikátny mrakodrap? Podeľte sa o váš názor v komentároch.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie