Dnes je 26.septembra 2022, meniny má Edita

Obývaná drevená socha? Minimalistický experiment Jean Verville Architectes

Štúdio Jean Verville Architectes dokončilo rezidenciu v Montreale, v ktorej je takmer každý povrch vyrobený z preglejky. Pozrite sa na funkčný minimalistický umelecký experiment.

Interiér presiaknutý umeleckým vyjadrením

MB House je dvojpodlažná nehnuteľnosť v montrealskej štvrti Plateau Mont-Royal, rezidenčnej štvrti, ktorá bola pôvodne tvorená obytnými budovami priemyselných a robotníckych tried.

Ateliér Jean Verville Architectes dokončil dôkladnú rekonštrukciu pre pár, ktorý sa zaujímal o sochárske a experimentálne kvality autora.

„Koncept MB sa zrodil zo série kreatívnych stretnutí s klientmi, mnou a mojim štúdiom, aby sme si predstavili miesto na život úplne presiaknuté umeleckým vyjadrením a nie obyčajnou domáckosťou,“ povedal Jean Verville pre portál dezeen.com. Okrem toho dodal, že tento projekt sa stal výrazom obývateľnej drevenej sochy.

Biely kontrast k preglejke

Vonkajšie steny malej tehlovej budovy boli ponechané úplne biele, čo zvýrazňuje teplú farbu preglejky vo vnútri.

Dom s rozlohou 140 metrov štvorcových bol kompletne zrekonštruovaný, vrátane veľkých častí podláh, ktoré boli odstránené, aby sa strategicky vytvorili priestory s vysokými stropmi pre spoločné priestory. Na prízemí sú kuchyňa, obývacia izba a jedáleň zarovnané pozdĺž jednej strany otvoreného centrálneho schodiska.

Kľúčové prvky, ktoré nemohli byť vyrobené z dreva, ako sú kuchynské spotrebiče a pohovky, sú všetky biele. Podobný prístup bol použitý pre kúpeľne, ktoré majú biele dlaždice, vybavenie a povrchovú úpravu na každom povrchu.

„Vývoj architektonického systému, ktorý sa zameriava rovnako na kompaktnosť ako aj na organizačné vzájomné vzťahy, vyžaduje, aby jeho používatelia skúmali svoje zvyky a spochybňovali potreby súvisiace s ich každodenným životom,“ uviedlo štúdio Jean Verville Architectes.

Na poschodí sú dve spálne a veľká pracovňa. Otvory v podlahe tiež umožňujú i pohľad do kuchyne či obývacej izby.

Jean Verville Architectes tiež navrhol vlastné osvetlenie v celom dome, ktoré je integrované do tenkých pruhov v drevených paneloch na stropoch a niektorých stenách.

Vedeli by ste si predstaviť bývanie v podobnom interiéri? Podeľte sa s nami o váš názor v komentároch pod článkom.

Miroslava Kršková
Email Miroslava Kršková

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 2x
  • 2x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie