Dnes je 27.apríla 2024, meniny má Jaroslav

Reforest: Keď korene stromov dostanú druhú šancu zažiariť

Na výstavu Nábytok a Bývanie 2022 prišli svoje dizajnové stoly predstaviť i rodinná firma Reforest. Pozrite sa s nami na to, ako svojimi dielami recyklujú les a skrášľujú interiéry.

Ako to celé začalo?

 „Hovorí sa, že keď chcete porozumieť stromu, musíte najprv porozumieť jeho koreňom,“ tvrdí na svojej stránke firma Reforest. A sú to práve korene, ktoré sú základom tejto rodinnej firmy. Reforest pretvára korene vypílených stromov a vytvára z nich dizajnové kúsky, ktoré do interiérov prinášajú nielen vôňu dreva, ale i unikátnu estetiku a dizajn.

Erika a Marek z Reforest
Zdroj foto: Instagram/Reforest

Kmeň stromov je možné opracovať na rôzne účely, no s ich koreňmi je to iné. Často ostávajú v lese bez ďalšieho využitia. Pri prechádzkach lesom si však súrodenci Erika a Marek všimli koreň Agátu, ktorým sa začala písať história firmy Reforest.

Koreň ručne vytiahli zo zeme, vyčistili a vznikol prvý stôl, ktorý pomenovali Živan. „Koreň na stolík Živan sme našli vyvrátený vo vetrolame blízko našej dediny. Prišli sme poň so starým vozíkom a ručne pomocou gurtní sme ho naložili a odviezli do garáže. Po večeroch sme na ňom niekoľko týždňov pracovali. Sú to pre nás milé a neohrabané spomienky, ktoré formovali našu značku od prvých dní,“ hovorí Erika Viteková. Stôl Živan je podľa jej slov talizmanom, ktorý ich sprevádza po výstavách a na svoj domov ešte len čaká.

Každý stôl má svoje meno

Reforest dáva mená každému stolu, ktorý opustí ich dielňu. Pomenovať stôl môžu klienti sami, alebo nechať výber mena na jeho tvorcoch. V Reforeste najčastejšie siahajú po menách so slovanským pôvodnom.

Reforest
Zdroj foto: reforest.sk
Reforest
Zdroj foto: reforest.sk

 „Ak stolíky nemajú slovanské mená, tak ich vyberajú klienti, ktorí stolík nazvú buď po niekom, komu stolík idú darovať, alebo po niekom, na koho si chcú zanechať ako hmotnú spomienku. Ak dáme netradičné meno my, tak to máme väčšinou spojené s celým procesom výroby,“ vysvetľuje Erika. Ako príklad netradičného mena, ktoré dali jednému zo stolov je Vínová pani. „Odkedy sme sa prvýkrát pozreli na fošňu, ktorá pôjde na koreň, videli sme v jej kazoch pani v šatách. Keďže sme sa rozhodli, že špáry zalejeme vínovou živicou, niekoľko mesiacov výroby sme stolíku hovorili Vínová pani. Keď bol stolík hotový, prišlo nám najprirodzenejšie mu toto meno nechať,“ doplnila.

Z lesa až ku klientovi

Cesta od koreňa k dizajnovému stolu začína už v lese, kde rodičia Eriky a Mareka zaznamenávali GPS polohu vhodných koreňov. „Ak bol správny čas ísť po ne, dohodli sme s lesníkom podrobnosti. Vždy o tom musí vedieť. Následne necháme koreň niekoľko týždňov stáť, aby sa sušil. Potom ho opracujeme do základnej podoby dlátkom, frézou a podobne. Znova ho pár týždňov necháme odpočívať, aby sa časom nekrútil. Keď naň príde rad, opäť chytáme do ruky frézu, brúsku a dlátko. Vo finále ho natrieme olejom, aby sa zakonzervoval a aby vynikli jeho prirodzené farby,“ dodala Erika.

Marek z Reforest
Zdroj foto: reforest.sk

Do výberu koreňa môžu zasiahnuť i klienti, ktorí si môžu vybrať konkrétny koreň. „Niekedy vyrábame stolík priamo z ich koreňa, ktorý museli vytiahnuť na záhrade. Väčšinou ide o pamiatku po starých rodičoch, ktorí strom zasadili a oni si ho pamätajú ešte z detstva.“

Podľa Eriky väčšina zákazníkov, ktorí oslovia ich firmu, nemajú jasnú predstavu, čo presne chcú. Väčšinou chcú originálny a kvalitný kúsok. „K finálnej podobe ich nasmerujeme my. Zriedka príde zákazník, ktorý nám uľahčí robotu konkrétnou predstavou,“ priznala.

Čo na to lesníci?

Odvoz koreňov z lesa musí byť dohodnutý s lesníkmi. Tí sa k práci a filozofii firmy stavajú kladne. „Vždy nám bez problémov povolia odvoz. Sú radi, že sa korene dokážu zužitkovať krásnym spôsobom.“ To potvrdzuje i fakt, že jeden z lesníkov má stôl od Reforest aj doma.

Každý nový výrobok je výzvou

Z drevín v portfóliu firmy prevláda dub, no pracujú so všetkými tvrdými drevinami. Dielňu Reforest opustilo približne 20 stolov. Každý z nich si žiadal špecifický prístup a týždne až mesiace práce.

„Každý nový projekt, ktorý si vymyslíme, že ideme robiť, nás zo začiatku mierne trápi. Najprv treba vymyslieť, ako na to, následne treba zhotoviť prípravky, ktorými budeme vedieť na projekte pracovať. Na takúto špecifickú výrobu sa ťažko dajú zohnať prípravky v obchodoch,“ vysvetlila na záver Erika.

Reforest
Zdroj foto: reforest.sk

Stoly z koreňov stromov ale nie sú jediným produktom, ktorý Reforest ponúka. Z koreňov vyrábajú napríklad dekorácie na stenu, popolníky, misky alebo vázy. Okrem toho sa venujú i klasickej stolárčine, do ktorej spadajú botníky, skrinky a iné kúsky z masívu.

Viac o firme Reforest a ich produktoch nájdete na stránke www.reforest.sk.  

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie